NIŠVILLE 2017

NIŠVILLE 2017

Sledi promena cene Kompleta za Nišville jazz festival!

OD 10.MAJA U PRODAJI POJEDINAČNE I VIP ULAZNICE ZA NIŠVILLE 2017!

   Prve večeri Nišvila, u četvrtak 10. avgusta nastupiće  sastav Balkan Union, koji predvodi mađarski girarista – rođen u Srbiji Csaba Toth Bagi, a kao specijalni gost nastupiće i legendarni američki gitarista Mike Stern.

Mike Stern je jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije, o kojem dovoljno govori podatak da je šest od njegovih 16 solo albuma bilo nominovano za Grammy nagrade. Godine 1993. od strane magazina “Guitar player” proglašen je za gitaristu godine, 2007. godine je dobio prestižnu nagradu Montreal jazz festivala koja nosi ime Majlsa Devisa, a 2009. godine je uvršten na listu 75 najboljih džez gitarista svih vremena magazina “Down Beat”.

34. Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2017“ održaće se od 10. do 13.avgusta 2017 na niškoj Tvrđavi. Nastupiće 700 izvođača koji će izvesti 130 koncerata na 12 stejdževa.

Do srede, 10. maja aktuelna je promo cena Kompleta od 2.000 dinara za četiri dana programa i 25 koncerata na glavnim binama, a od tog dana Komplet ulaznica koštaće 2.500 dinara.

Od srede, 10.maja pored Kompleta za tribine, u prodaji će biti i Pojedinačne ulaznice za tribine po ceni od 1.200 dinara, kao i VIP Kompleti (VIP tribina) za 4.000 dinara i VIP Pojedinačne ulaznice koje koštaju 1.500 dinara.

Organizatori naglašavaju da Komplet ulaznica važi za jednu osobu. Karta se na ulazu poništava i umesto nje se dobija narukvica. Komplet ulaznica za glavne bine (Earth & Sky stage) važiće i ove godine za program na Midnight Jazzdance stejdžu, od ponoći do 05h.

Alpha Blondy – verovatno i najveća svetska reggae zvezda poslednjih nekoliko decenija (iako ne dolazi sa Jamajke), nastupiće na Nišvilu 2017 u petak, 11. avgusta. Ovaj umetnik koji je svojom muzikom i angažovanim tekstovima, praktično sam “pomerio težište” reggae scene prema zapadnim obalama Atlantika, nastupiće, prvi put ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu, sa svojim desetočlanim bendom “Solar System”.

Od svog prvog uspeha osamdesetih godina s panafričkim hitom «Opération Coup De Poing», Alpha Blondy (rođen pod pravim imenom Seydou Kone u Obali Slonovače 1953. godine) je sinonim za reggae muzike najvišeg nivoa. Školovao se u rodnoj Obali slonovače gde je bio uključen u studentski pokret, a usavršavanje engleskog jezika nastavio je u Sjedinjenim državama, gde se izbliza susreće sa američkom i britanskom rock i soul scenom (Otis Redding, Hendrix, Beatles, Deep Purple, Pink Floyd – kojima je kasnije odao počast obradivši na fantastičan način  „Wish you were here“), ali i sa Rastafari pokretom i čuo legendarnog muzičara sa Jamajke – Burning Spear-a. Po povratku u domovinu započinje muzičku karijeru pod umetničkim imenom Alpha Blondy (nadimak koji mu je dala baka, a ima značenje “Prvi buntovnik”)  i 1982. godine objavljuje prvi album “Jah Glory” koji doživljava ogroman uspeh u celoj Africi, a on dobija epitet “Afrički Bob Marley”. Dakle, samo godinu dana nakon smrti sigurno najpoznatijeg i najuticajnijeg reggae muzičara svih vremena, Alpha Blondy se nametnuo kao neko kog s pravom smatraju Marlijevim naslednikom – bez obzira što dolazi sa druge obale Atlantskog okeana.  Svoje pesme, u kojima uz prefinjen osećaj za humor iznosi jasne političke stavove stavove po pitanju ljudskih sloboda, aparthejda i fašizma, zločina “pod firmom” demokrati(zaci)je… izvodi na engleskom, francuskom, kao i na svom maternjem “Dioula” jeziku ali i na još nekoliko afričkih jezika (Wolof, Ashanti, Maninka…). Kako bi opisao neke afričke vlade stvorio je kovanicu (na francuskom) od reči demokratija i diktatura – DEMOKRATURA. Jer, kako sam kaže: “Kada u Africi čujemo reč demokratija – svi bežimo pod krevet jer znamo – biće krvi”. Inače, njegov otac je Musliman a majka hriščćanka, a kako sam kaže , baba koja ga je odgajala (a čiju je sliku stavio uz sebe na omotu poslednjeg albuma “Pozitivna energija”) ga je “naučila toleranciji – i da voli sve ljude”. U tome sigurno i leže koreni želje da preko svojih pesama premosti rasne i verske konfrontacije: intenzivno je proučavao Bibliju, Kuran i Toru, a sve u cilju da dokaže faktičko jedinstvo triju često suprotstavljenih religija: hrišćanstva, islama i judaizma – pa neke od svojih pesama peva i na arapskom i na jidišu. Kao inovator i na muzičkom planu, Alpha Blondy je u aranžmanima počeo da koristi gudače. Često je odlazio na Jamajku gde je snimao sa Wailersima (pratećim bendom Boba Marleya), kasnije i sa čuvenim tandemom Sly Dunbar i Robbie Shakespeare, a od početka devedesetih godina sve češće snima i nastupa u Evropi, gde na koncertima po pravilu okuplja i po nekoliko desetina hiljada ljudi. Svoj, sada već legendarni album “Masada” snimio je uz pomoć čuvenog britanskog reggae producenta Dennisa Bovella, a za taj album dobio svoju prvu “Zlatnu ploču” u Francuskoj. Među onima kojima je posvetio neke od svojih pesama su i Nelson Mandela ali i Yitzak Rabin – izraelski premijer koji je ubijen u atentatu.

Na početku treće decenije karijere, Alpha Blondy dobija i “oficijelnu” potvrdu da je svetska reggae zvezda. Godine 2003. Njegov album “Merci” je bio nomonovan za “Grasmmy” nagradu, a definitivna potvrda uspeha u SAD bio je fantastičan koncert u njujorškom Central parku  2009. godine. Sledeće godine je pred ogromnim brojem ljudi održao koncert u svojoj domovini u čast proslave mira i ujedinjenja zemlje, a 2010. godine je trijumfalno zatvorio čuveni Parkpop festival u Hagu, čiji su organizatori smatrali da njegova muzika šalje neuporedivo bolju poruku nego što bi to uradili prvobitno planirani Snoop Dog i Beenie Mann.

Alpha Blondy veoma često nastupa na humanitarnim koncertima, a ima i svoju humantiranu fondaciju “Alfa Blondy Jah Glory” koja pomaže siromašnima, ženama i pre svega deci Afrike.

Informacije i rezervacije:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!