Yasmin Levy – ulaznice – KOMBANK DVORANA


Dom omladine Beograda, uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda, predstavlja Jasmin Levi, veliku zvezdu izraelske i španske etno-pop scene, po prvi put u Beogradu!

Jasmin Levi (Yasmin Levy) spada u novu vrstu svetskih zvezda, kakva je i njena dobra prijateljica Končita Buika – ukršta svoje jedinstveno kulturno nasleđe sa savremenim pop zvukom. Mada dolazi iz Izraela, porodičnim poreklom je iz Španije, gde postoji Ladino kultura tamošnjih Jevreja, pa njena muzika pruža jedinstvo flamenka i jevrejske muzike.

Odrasla je u Jerusalimu, gradu u kome se pretapaju narodi i kulture, slušajući klasiku, šansone, džez, tursku i grčku, kao i jevrejsku i muslimansku muziku. Njeni omiljeni pevači su Pavaroti, Bili Holidej, Hulio Iglesias, Edit Pjaf – veliki, dramatični glasovi. Jasmin kaže: “Volim tužne pesme. Moja mama je imala težak život. Preuzela sam od nje tugu koju je nosila sa sobom, pa, iako sam srećna osoba, stvaram iz tuge. Sreća je da imam muziku u sebi, tako da mogu da izrazim svoju setu.”

Važno je napomenuti da je Jasminin otac, Jicak Levi, rođen u Turskoj 1919, radio kao kompozitor – nakon stvaranja države Izrael, postavljen za šefa Ladino odseka na izraelskoj nacionalnoj radio stanici. Njegovo životno delo bilo je sakupljanje i očuvanje pesama sefardskih Jevreja, koje su se do tad usmeno prenosile sa generacije u generaciju u periodu od 500 godina.

Peti studijski album Jasmin Levi, “Libertad” (“Sloboda”), u produkciji legendarnog Bena Mendelsona, novi je korak i u njenom ličnom oslobođenju kao autorke: “Pevam flamenko, tursku muziku, Ladino, persijsku muziku i mešam ih sve zajedno. Vidim sebe kao world music pevačicu, pevam na modernom španskom i Ladino jeziku, i u sve to unosim arome koje volim.“ Poseban ugođaj ovom albumu daje saradnja sa španskom pevačicom Končitom Buikom. Slučajni susret na jednom aerodromu pokrenuo je želju za saradnjom između trenutno dva najsnažnija vokala world music scene i u roku od nedelju dana njih dve su snimile pesmu „Olvidate de Mi“ za ovaj album, posvećenu Jasmininoj bolesnoj rođaki.

Prethodni albumi Jasmin Levi su svi od reda bili uspešni u Izraelu, gde je jedna od ikona savremenog pop zvuka sa etničkim korenima, podjednako obožavana od strane mladih i starih. Albumi “Sentir” (2009), “Mano Suave” (2007), “La Juderia” (2005) i “Romance & Jasmin” (2004), smatraju se klasicima ovog zvuka. Ali Jasmin nije samo pevačica, nego i autorka – objavila je knjigu pesama 2010, pobednica je na Međunarodnom takmičenju za pisanje pesama za kompoziciju “Ja voi“, osvojila je i prestižnu nagradu “Ana Lind” za međukulturnu saradnju, a nominovana je i za brojne druge nagrade uključujući BBC World Music Award. Bila je predmet dokumentarnog filma za ARTE TV pod nazivom „Music Mon Amour“, a pojavljuje se i u TV filmu „Mi Sweet Canari“, u počast legendarnoj pevačici rembetika, Rozi Eškenazi. Godine 2008. godine postavljena je za ambasadorku dobre volje za decu, zbog svoje borbe za ublažavanje ratnih trauma mališana koji su žrtve krize na Bliskom Istoku.

“Izbegavam razgovor o politici, ja sam pevačica, ali pevam o ličnoj slobodi. Znam da zvuči kao kliše, ali verujem u ljubav. Volim ljude kakvi su i muslimani i Jevreji i hrišćani, i palestinski i izraelski ljudi. Ono što među njima nedostaje jeste poštovanje. Ne poštuju jedni druge, zato se neprestano svađaju. Želim da se ljudi otvore, da osete čitavo čovečanstvo kao celinu, a ne samo da gledaju na stvari iz svog ugla. ”

Kao nekakva moderna Dalida, Jasmin Levi govori u ime svih kultura Mediterana, dajući nam muziku koja nastaje na razmeđi svetova. Slična je i pozicija našeg podneblja, pa nije ni čudo što umetnost Jasmin Levi ima mnogo fanova u našoj zemlji. Njeno prvo gostovanje u našoj zemlji, desiće se 19. novembra 2019, u organizaciji Doma omladine Beograda, i uz podršku Gradskog sekretarijata za kulturu, u sali Kombank dvorane.

Sve informacije i rezervacije:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12  i  065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com

Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Poštarinu plaća primalac pošiljke!

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!