Jadranka Jovanović – Sava Centar

 

Jadranka Jovanović

Sava Centar

Opera, Opereta

Koncert Jadranke Jovanovic je pomeren sa 07.aprila na 28.april 2013 godine.

Ulaznice koje su kupljene za 07.april vaze I za 28.april 2013.

Jadranka Jovanović je već godinama sinonim vokalne umetnosti u Srbiji i Crnoj Gori, a kritičar lista Mesagiero Veneto iz Trsta kaže “da joj nista ne nedostaje da bi bila prava primadona“.

Rođena je u Beogradu gde je na FMU diplomirala dva odseka: teoriju muzike i solo pevanje. Solo pevnje je i magistrirala. Debitovala je u ulozi Rozine u Seviljskom berberinu (Đ.Rosini) u Narodnom pozoristu u Beogradu, gde je tumačila sve glavne mecosopranske uloge.

Njena međunarodna karijera započela je u Milanskoj Skali, gde je pevala u operama Karmen i Andre Šenije sa dirigentima K.Abadom i R.Šaiem. U istom teatru pevala je glavnu ulogu u operi Orfej,  L.Rosija, na prvom svetskom izvođenju ovog dela.

 Najviše je pevala u italijanskim operskim kućama i festivalima:  Muzicki maj u Firenci,  Kockar (S.Prokofiev); Donicetijev festival u Bergamu: Fausta i Potop, u  Parmi: Falstaf  (A.Salieri); Rosinijev festival u Pezaru:  Mojsije u Egiptu; Kaljari:  Moć sudbine, (Đ. Verdi), Festival operete u Trstu:  Grofica Marica  od  E.Kalmana i  Kod belog konjića  od  Benatckog, i u istom pozoristu Hari Janoša  Z. Kodalja, i Gospođicu Juliju, od  A. Bibala. U Rimu (Teatro Argentino) i Milanu (Teatro Carcano) nastupila je sa  H. Carerasom u fantaziji na temu Karmen; u Teatru Massimo Bellini (Catania) u dvema operama:  Slamni šešir iz Firence  (dirigovao je M.Arena), i  Kneginji čardaša; u Palermu u  Rigoletu .

Pevala je u različitim operama i u drugim zemljama: Abigaila(Nabuko) na festivalu Žorz Enesku u Bukureštu(Rumunija); u Madjarskoj (Gala koncert u Budimpeštanskoj operi); Adalđiza u Normiu Sofiji(Bugarska); u Francuskoj (Gala koncert i Rigoleto u Tulonu, i Falstaf (A.Salieria) u Bordou; Ceskoslovacka(Prag), Grčka(Atina), itd. Takodje je učestvovala na Gala koncertu u Montereju posvećenom Rosiniju, i u Meksiko Sitiju kao Rozina u Seviljskom berberinu.

U Španiji je pevala u Teatru Liceo u Barseloni, sa  Mirelom Freni I Placidom Domingom u  Adriani Lekuvrer, i Roberto Devere(G.Doniceti), pod palicom R. Boninga.

U Lisabonu je pevala Elenu u Mefistofelu od A.Boita, i Missu u C-molu od W.A.Mocarta. Postigla je neverovatan uspeh u Palm Bič Operi (USA), gde je pevala glavne uloge u Pepeljugi i Italijankiu Alžiru, a takođe i Eboli u Don Karlosu.  U Rio de Žaneiru je debitovala u Verdijevom Rekvijemu, i bila odabrana da peva u Seviljskom berberinu i Arijadni na Naksosu (od R.Strausa), i u Karmen  sa P.Domingom. Tumačila je glavnu ulogu u operi Karmen, dve sezone u Bunkakaikan Teatru u Tokiju.

Pored Dominga, M. Freni i Karerasa nastupala je i sa velikim imenima kao što su: E.Marton, J.Baird, Elisabette Matos, E. Suliotis, L.Serra, D.Dessi, H.Cura, W. Matteuzzi, Ignacio Encinas, K.Kaludow, Robert Hale, P.Cappuccilli, Alain Fondary, R.Bruson, Eduard Tumagian, B. Giaiotti, P. Burchuladze i mnogim drugima. Pored pomenutih,  sarađivala je i sa maestrima kao što su: M.Soustrot, A.Guadagno, R.Muti, Giuliano Carella i mnogim drugima.

U poslednjih nekoliko sezona ostvarila je veliki uspeh u Verdijevom Don Karlosu (Eboli), u Palm Biču (1999), pod dirigentskom palicom Antona Guadanja, kao i  u Tuluzu (2001/2). U istoj sezoni imala je prvi nastup sa Praškim simfonijskim orkestrom u Bedžih Smetana Holu, pevajući na Božićnom koncertu sa tenorom Peterom Dvorskim i baritonom Daliborom Jenisom.

Sezone 2002/3 u Beogradskoj operi pevala je Đovanu Sejmur u Donicetijevoj Ani Boleni. Usledilo je gostovanje Beogradske opere na Krfu, gde je pevala naslovnu ulogu u Rosinijevoj Pepeljugi. Pored brojnih ostvarenih uloga u Beogradskoj operi, Jadranka Jovanović bila je počastvovana da peva jubilarno izvođenje Karmen, kojim je obeležena dvadesetogodišnjica od poslednje premijere istoimene opere. Zatim je u Skoplju, na Festivalu Majski operski susreti pevala Santucu u Kavaleriji Rustikani. Iste 2002/3 sezone dobila je odlične kritike i za pevanje na finalnoj večeri Ciriškog festivala na jezeru. Nakon toga nastupila je u Teatru de la Maestranca u Sevilji, u Vagnerovim Valkirama. Januara 2003 otvorila je sezonu humanitarnih Gala koncerata, u Palm Biču, za fondaciju njihovog simfonijskog orkestra.

Još jedan veliki uspeh ostvarila je maja 2003. svojiim Recitalom u čuvenom Glen Guld Holu u Torontu. Zahvaljujući uspehu ovog koncerta i interesovanju publike, gostovaće ponovo u Torontu aprila 2004. Pevala je Madalenu u Rigoletu u Kraljevskom Teatru u Liežu (Belgija) 2004. Ove godine nastupiće i u Kavaleriji Rustikani u Kairskoj operi u Egiptu.

 Posebnu radost Beograđanima priredila je multimedijalnim spektaklom Diva u prvom licu u Sava Centru, sa čitavim nizom inovacija, do tada ne viđenih u oblasti klasične muzike. J.J. nije se zadovoljila uobičajenom prezentacijom operske koncertantne muzike, pa je tako autor i jedini izvođač mnogih solističko-scenskih ciganskih pesama klasične muzike, napisanih od najvećih majstora, pod naslovom Ciganski romansero.

Povodom stogodišnjice Verdijeve smrti izvela je u scenskom obliku koncert pod nazivom Verdijeve dive, a povodom dvestogodišnjice Puškina, oblikovala je čitav niz njegovih pesama, najvećih Ruskih kompozitora, u specijalnoj inscenaciji, gde je publika sedela na Velikoj sceni Narodnog pozorišta. Za tu predstavu nazvanu Puškinijana, dobila je specijalnu povelju od Ruskog ministarstva kulture, a Narodno pozorište  Medalju istog ministarstva. Sem toga, igrala je glavnu ulogu, opersku primadonu u filmu Znakovi snimljenom po noveli SrBskog Nobelovca Ive Andrića. Kao poseban kuriozitet  treba istaći izvođenje duplog Vivaldijevog koncerta za dve violine, sa poznatim srpskim violinistom Jovanom Kolundžijom, u kom je kao vokal izvodila partiju druge violine.

Učestvovala je u mnogobrojnim radio-televizijskim emisijama, (između ostalog učestvovala je na RAI, Kanalu 5) kao i u specijalnim emisijama posvećenim njenom umetničkom radu.

Njeni nastupi na operskim i koncertnim scenama uvek su medijski ispraćeni.


Jadranka Jovanović - Sava Centar, Tiket Klub

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!