Belgrade SAXperience 2016

Belgrade SAXperience 2016

 

Belgrade SAXperience 2016 – BAPTISTE HERBIN & Luka Ignjatović kvartet

06.10.2016. u 20h – Dom omladine Beograda (Velika sala)

Numerisano sedenje:

Parter – 1200 RSD

Balkon – 800 RSD

—————————————————————————-

Belgrade SAXperience 2016 – Derek Brown – BEATBoX SAX

07.10.2016. u 21h – Mikser House

Cena: 800 RSD

—————————————————————————-

Belgrade SAXperience 2016 – Milano Saxophone Quartet

09.10.2016. u 20h – Beogradska filharmonija

Numerisano sedenje:

Parter – 1200 RSD

Balkon – 800 RSD

Na festivalu će nastupiti istaknuti saksofonisti iz Francuske, Austrije, Rusije, Italije, Amerike i Srbije: Batist Erban, Nikola Arsenijević (Francuska), Duo Aliada (Austrija, Nikita Zimin (Rusija), Milano kvartet saksofona (Italija), Derek Braun (SAD), Uglješa Novaković, Luka Ignjatović, Kristijan Mlačak, Rastko Obradović, Milan Savić, Bunford Gabor i Srđan Paunović u različitim sastavima, kao i Gudački orkestar sa dirigentom Aleksandrom Sedlarom (Srbija). Festival je i ove godine značajno podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Različite mogućnosti saksofona biće predstavljene kroz šesnaest koncerata u četiri koncertne večeri. Specijalno za ovogodišnje izdanje i Jubilej – 170 godina od patentiranja saksofona u Parizu 1846. godine, uz značajnu podršku SOKOJ-a, na Festivalu će biti premijerno izvedeno novo delo za saksofon i gudački orkestar koje je komponovala naša istaknuta kompozitorka Jovana Stefanović.

Prve večeri Festivala imaćemo priliku da čujemo najistaknutijeg francuskog džez saksofonistu nove generacije, Batist Erbana (Baptiste Herbin) sa kvartetom Luke Ignjatovića u Velikoj sali Doma omladine, a zatim će nastupiti fantastičan kvartet našeg saksofoniste Uglješe Novakovića. Koncert Batist Erbana i kvarteta Luke Ignjatovića je veliko finale turneje po Srbiji u okviru programa “Francuska muzička jesen”, a podršku ovom koncertu je pružio Francuski institut u Srbiji i Societe Generale banka.

Drugo veče Festivala je veče krosover i savremenih programskih sadržaja. Imamo veliko zadovoljstvo da u saradnji sa Američkom ambasadom, domaćoj publici predstavimo jedinstvenog umetnika iz SAD – saksofonistu Derek Brauna (Derek Brown), koji će u Mikser Hausu predstaviti svoj izuzetni muzički performans (Beatbox Sax). Nakon njega nastupiće još jedan interesantan izvođač, Francuz srpskog porekla – Nikola Arsenijević, koji će takodje predstaviti veoma atraktivan program (Sax & Electronics).

Treće večeri Festivala u Sali Kolarčeve zadužbine će nastupiti najbolji ruski saksofonista Nikita Zimin uz pratnju gudačkog orkestra koji predvodi naša istaknuta violinistkinja i koncert majstor Tijana Milošević. Oni će premijerno izvesti kompoziciju Jovane Stefanović – Plavo (Fantazija za alt saksofon i gudački orkestar), a na repertoaru će se naći i interesantna transkripcija Bahovog violinskog koncerta za saksofon. Odmah zatim nastupa atraktivni Duo Aliada (saksofon & harmonika) uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Ovaj interesantan spoj instrumenata začiniće ovo veče zvucima tanga.

Četvrte večeri Festivala na svečanom zatvaranju, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, u sali Beogradske filharmonije, publika će imati priliku da doživi saksofon u Italijanskom stilu. Virtuozni i zavodljivi Milano kvarteta saksofona sviraće isključivo dela italijanskih majstora komponovanja: Rosinija, Skarlatija, Verdija, Pučinija. Nakon njih koncert će nastaviti trio Librement, predvođen našim saksofonistima Bunfordom Gaborom i Srđanom Paunovićem i izvesti transkripcije Bartoka i drugih.

Tokom sva četiri dana Festivala predviđeni su popodnevni koncerti za najmlađu publiku i njihove roditelje “Upoznajte gospodina saksofona” i to na otvorenom ispred Doma omladine i Mikser Hausa, na Cvetnom trgu i na platou ispred hotela Radisson Blu (oficijalni hotel Festivala), kada će nastupiti Dečiji orkestar saksofona i predstaviti ovaj instrument u glasnom i veselom stilu. Takođe, svake večeri tokom festivala od 22č nas očekuju “Koncerti u klubu” (Wurstplatz bar i Mikser House)gde će se održavati nastupi naših istaknutih saksofonista sa svojim sastavima i Vando Jam Session sa učesnicima festivala.

Osim nastupa, svakog dana od 9č u Kulturnom centru Beograda u galeriji “Artget”održaće se edukativni deo Festivala, kada će učesnici iz inostranstva održati majstorske kurseve. Kurseve će moći aktivno da pohađaju naši učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje. Takođe, u ovom prostoru će biti organizovan i mali sajam saksofona gde će svoje proizvode predstaviti: Selmer i Vandoren, koji su značajno podržali festival, kao i Leggere, Jody Jazz i drugi. Festival su podržali još i Coca-Cola Helenic, Schweppes i Amstel.

Belgrade SAXperience okuplja široku publiku, ljubitelje džez i klasične muzike, ljubitelje saksofona, saksofoniste, kompozitore i sve muzičare i omogućava im da čuju vrhunske koncerte, nauče nešto novo o saksofonu, prisustvuju premijernom izvođenju domaćih muzičkih dela za saksofon, razmene iskustva i ostvare kontakt sa istaknutim svetskim muzičarima.

Informacije i rezervacije:
Mail: klubsu@yahoo.com
rezervacije@tiketklub.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Sajt: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom službom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.
Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!