ELEKTRIČNI ORGAZAM – Dom omladine Beograda

ELEKTRIČNI ORGAZAM - Dom omladine Beograda, Tiket Klub
ELEKTRIČNI ORGAZAM - Dom omladine Beograda, Tiket Klub

ELEKTRIČNI ORGAZAM

Dom omladine Beograda

Saturday, 26. Dec 2015 u 21:00h

Električni orgazam će pored prvog RASPRODATOG slavljeničkog koncerta 26. decembra, održati i drugi 27. decembra (21:00) u dvorani “Amerikana” Doma omladine Beograda!!!

Električni orgazam obeležiće 35 godina postojanja koncertom 26. decembra (21:00) u dvorani “Amerikana” Doma omladine Beograda, u okviru slavljeničke turneje koja će obuhvatiti još nekoliko gradova Srbije.

Sviraćemo presek cele karijere, od prvog do poslednjeg albuma, znači oko dva sata najvećih hitova. Planiramo da izvedemo i jednu novu stvar kao najavu albuma kog planiramo da objavimo iduće godine, ali i neke pesme kao što su ‘Locomotion’ i ‘Seks, droga, nasilje i strah’ koje dosta dugo nismo svirali u Beogradu“, najavljuje gitarista i pevač Srđan Gojković-Gile.

Tokom 35 godina postojanja Električni orgazam se pokazao kao jedan od najznačajnijih domaćih bendova, objavivši niz uticajnih i žanrovski izuzetno raznolikih albuma kao što su novotalasni debi “Električni orgazam”, psihodelični “Lišće prekriva Lisabon”, rokenrol “Distorzija” i živi “Braćo i sestre”, eklektični “Zašto da ne” ili poslednji, gruvajuće fankoidni “To što vidiš to i jeste” (2010).

Mnogo generacija smo odškolovali, tako da očekujem na koncertu 26. decembra u DOB-u one koji su nas slušali osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih, ali i izvestan broj ljudi kojima će to biti prvi Orgazam u životu“, kaže Gojković povodom povratka benda pred beogradsku publiku posle dve godine pauze.

A Električni orgazam je bio osnovan sa idejom da odsvira samo jedan koncert! Naime, Gojković (tada bubnjar), klavijaturista Ljubomir Đukić i gitarista Ljubomir Jovanović-Jovec u beogradskoj kafani “Mornar” 11. januara 1980. godine osnovali su Električni orgazam, kao jednokratnu predgrupu za koncert njihovog matičnog benda Hipnotisano pile. Nakon te jedne svirke Gojković kaže da su “ukapirali da je obrnuto, da je Električni orgazam glavni bend, a da se Hipnotisano pile raspada“.

Nije ništa upućivalo da će Električni orgazam biti nešto važno, pogotovo što na početku nismo imali ništa osim imena. Meni je neverovatno da je bend zamišljen od danas do sutra napunio 35 godina. I to bend koji svira rokenrol u Beogradu i Srbiji. Naročito što Orgazam nije mejnstrim tip benda, već smo uvek išli manje-više uz neku andergraund priču“, ističe Gojković.

Ulaznica za koncert Električnog orgazma košta 1.000 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko mreže Eventim. Ulaznica će od 1. decembra do 25. decembra koštati 1.200 dinara, a na dan koncerta 1.500 dinara.

Ostali datumi i gradovi slavljeničke turneje biće saopšteni uskoro.

Istorija Orgazma

Prva postava Električnog orgazam, u kome su bili i basistkinja Marina Vulić i bubnjar Goran Čavajda-Čavke (1962-1997), ostala je diskografski upamćena kao deo velike trojke beogradskog novog talasa. Sa Šarlom Akrobatom i Idolima, Električni orgazam je ravnopravno podelio “Paket aranžman” (1981), koji danas slovi kao jedan od najznačajnijih albuma jugoslovenskog i srpskog rokenrola. Posle pank-novotalasnog prvenca “Električni orgazam” (1981) bend (iz kog odlazi Marina, a dolazi basista Ljubomir Jovanović-Grof) okreće se više ka psihodeličnom zvuku sa “Lišće prekriva Lisabon” (1982) i potom albumom obrada “Les Chansones Populaires” (1983). Međutim, odlazak suosnivača Đukića, kao i Grofa, nakon albuma “Kako bubanj kaže” (1984) označava kraj najranije faze Električnog orgazma.

Meni je fascinantno da je bilo čak perioda gde smo možda bili na granici da raspustimo bend, ali kao da bend nije sam dozvoljavao takvu situaciju. Kada dođeš do najnižeg trenutka u karijeri i postojanja benda, kojih je bilo za ovih 35 godina u više navrata, onda se opet nešto desi pozitivno, što ti da snagu i volju da nastaviš dalje“, objašnjava Gojković.

Sa novim gitaristom Branislavom Petrovićem-Bananom i basistom Zoranom Radomirovićem-Švabom, Gile i Čavke regrupišu Električni orgazam i izbacuju sjajan povratnički rok album “Distorzija” (1986) i podjednako upečatljiv živi “Braćo i sestre” (1987). Potom Orgazam potom postiže svoj najveći hit pesmom “Igra rokenrol cela Jugoslavija” sa izuzetno uspešnog albuma “Letim, sanjam, dišem” (1988).

Počeli smo možda previše da sviramo i osetili smo užasno zasićenje. Bili smo klinci i nismo znali mnoge stvari, tako da je uspeh pretio da nas ubije. Bend je krajem ’88. bio na granici raspada. Onda je Čavke rekao da ide na godinu dana u Australiju, što sam iskoristio da sve stavimo na stend baj. Radio sam muziku za decu sa Vladom Divljanom, svoj solo album, filmsku muziku…zapravo je bila neophodna pauza da bi posle Čavketovog povratka iz Australije uspeli da krenemo sa novim poletom“, priseća se Gojković.

Bend se vraća na scenu ali u nevreme, turobnih i ratnih devedesetih, kad mnogi odustaju od muzike. Uprkos tome pojavljuju se albumi “Seks, droga,nasilje i strah/Balkan horor rok” (1992) i “Zašto da ne!” (1994). Bend pravi iskorak u novom pravcu koncertnim albumom “Živo i akustično” (1996), sa bubnjarem Milošem Velimirom, a sledi studijski “A um bum” (1999).  “Harmonajzer” (2002) je prvi na kome je novi bubnjar Blagoje Nedeljković-Pače. Novo poglavlje u istoriji Električnog orgazma otvara povratak klavijaturiste Ljube 2004. godine. Bend se na sopstvenu prošlost osvrće albumima “Breskve u teškom sirupu Vol. 1” (2006), na kome su snimci probe iz SKC-a i nastupa na stadionu Tašmajdanu iz 1980. godine, kao i CD-om “New wave” koji beleži izvedbe starih klasika sa koncerta u Doma omladine Beograda iz 2007. godine. Poslednji studijski album bio je “To što vidiš to i jeste” (2010).

Bend je posle ‘Harmonajzera’ došao, uslovno rečeno, do nekog kraja. Bilo je ili da se napravi neki drastični rez u okviru benda ili da se raziđemo. Srećom pojavio se Ljuba i meni se upalila lampica da bi to bio mogući novi put. Taj Električni orgazam iz koga je Ljuba otišao nije bio isti onaj u koji se vratio. A ovo sad je neki treći, sedmi ili već ko zna koji novi život benda, u okviru ovih 35 godina”, zaključuje Gojković.

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!