SMRDLJIVA BAJKA – Sava Centar

SMRDLJIVA BAJKA - Sava Centar, Tiket Klub
SMRDLJIVA BAJKA - Sava Centar, Tiket Klub

SMRDLJIVA BAJKA

Sava Centar

Wednesday, 25. Nov 2015 u 20:30h

Ovo je ljubavna priča o dvoje beskućnika. Moma je skitnica koji živi u napuštenoj fabrici. Ema je skitnica koja živi u šahtu. Nekada davno Ema je izgubila bebu i to je preokrenulo njen život. Moma se zaljubljuje u Emu. Oni počinju da žive zajedno u potpunoj nemaštini. Jedno drugom ulepšavaju dane. Venčavaju se. Venčava ih Kralj klošara koji živi na deponiji. Moma i Ema odlaze na medeni mesec i tom prilikom nailaze na ostavljenu bebu pored kontejnera. Nastavljaju porodični život u troje…

Scenario i režija  MIROSLAV MOMČILOVIĆ

Uloge:

Moma  ŽARKO LAUŠEVIĆ

Ema JELENA ĐOKIĆ

King PETAR BOŽOVIĆ

Travolta MILOŠ VLALUKIN

Dule BOJAN ŽIROVIĆ

Paja NEBOJŠA LJUBIŠIĆ

Krtica CVIJETA MESIĆ

policajac I JOVO MAKSIĆ

policajac II VESELIN ILIĆ

gradonačelnik ALEKSANDAR ĐURICA

alkoholičar 1 MILOŠ SAMOLOV

alkoholičar  2 NEJBOŠA ILIĆ

farmer – pepperoni MARKO GVERO

prodavačica DANICA TODOROVIĆ

devojka sa sendvičem JELENA GAVRILOVIĆ

harminikaš VLADA STEVIĆ

profesor Dimitrijevic BOJAN LAZAROV

beba Nada BEBA NADA

ekipa

direktor fotografije ALEKSANDAR ILIĆ

dizajner zvuka ALEKSANDER SIMEONOV

kompozitor IRENA POPOVIĆ

scenograf ALEKSANDAR BERČEK

kostimograf JELENA PETROVIĆ

koproducenti

AUDIO VIDEO ORPHEUS ALEXANDER DONEV

MONTENEGRO MAX FILM PREDRAG KALEZIĆ

izvršmi producent  VUK MRENOVIĆ

 Biografija reditelja i autora scenarija

Rođen 1969. u Beogradu

Diplomirao na katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Scenarista i reditelj dugometražnih igranih filmova: “SMRT ČOVEKA NA BALKANU” (2012) “ČEKAJ ME, JA SIGUNO NEĆU DOĆI” (2009) i SEDAM I PO” (2006). Autor scenarija za dugometražni igrani film “KAD PORASTEM BIĆU KENGUR” (2004).

Postigao veliki uspeh na festivalima: Karlovy Vary IFF, BFI London Film Festival, FILMFEST Hamburg, Bratislava IFF, Leeds IFF, Sofia IFF, Antalya IFF, Göteborg IFF, Athens IFF, Balkan snapshots Amsterdam Film Festival, Deg Haag Film Festival, Manaki Brothers Bitola ICFF, Sarajevo IFF, Motovun Film Festival, HercegFest Herceg Novi FF, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Filmski glumački susreti u Nišu, Skoplje Film Festival, Tuzla Film Festival, Mojkovačka filmska jesen FF, Filmforum Zadar FF, Leskovac Film Festival, Sofest Sopot Film Festival, Zagreb One Take Film Festival, Cairo International Film Festival, Pune International Film Festival, Festival Roma Independent Film Festival, Tetouan International Mediterranean Film Festival, Thessaloniki International Film market, Cinema City Festival , Febiofest Prague Film Festival, Raindance Film Festival, Bursa Silk Road Film Festival, San Jose USA Cinequest Film Festival, Roterdam OFFshore Film Festival, Go East Film Festival…
SMRDLJIVA BAJKA

Rediteljska eksplikacija

Inspiraciju za ovu priču sam našao posmatrajući par beskućnika, muškarca i ženu, kako se drže za ruke. Bio je to jedan od najdirljivijih prizora koji sam video. Pratio sam ih jedno vreme. Živeli su u kanalizacionom šahtu. Dva junaka, dva anti-heroja, ponižena, osuđena, odbačena od svih, otkrivaju snagu ljubavi u sebi i sopstvenom iskupljenju. Oni, na neki način, predstavljaju spasioce svega lepog i uzvišenog, svega što nas čini ljudima.

To je razlog zašto osećam potrebu za ovim filmom. Za nečim što će nas podići kada postoji toliko briga oko nas i u nama, u momentima kada smo izgubili osećaj davanja nežnosti, brigu o drugima i potrebu za čistom ljubavlju.

Ovo je jedna jednostavna ljubavna priča, razumljiva svakom koji je prolazeći pored beskućnika osetio nelagodu pretvarajući se da ih ne primećuje. Moja namera je da pokušam da učinim te “nevidljive ljude”- vidljivim.  Da približim emociju koju sam osetio prvi put videvši taj par beskućnika kako se drže za ruke, kao da im nije potrebno ništa više od tog trenutka, tog mesta i njih dvoje. To je nešto što je promenilo moj stav prema svakodnevnom životu, svakodnevnim problemima i odnosu prema drugim ljudima.

Ključ mog rediteljskog pristupa leži u samom naslovu filma: Smrdljiva bajka. Oboje: i slika i zvuk treba da prenesu jedinstvo suprotnosti. Smrad i bajku. Nežna osećanja u apokaliptičnom ambijentu.  Držanje za ruke u okruženju deponije.

Dominantna boja u fotografiji biće boja rdje jer rdja i jeste svuda oko njih. Muzika svedena i decentna u izvodjenju muzičara na češlju i usnoj harmonici, inače omiljenim instrumentima beskućnika.

Ovaj film vidim kao egzistencijalističku melodramu- dvoje ljudi koji su se odrekli svih zemaljskih potreba osim potrebe za ljubavlju.

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!