20.000 Dana na Zemlji – Sava Centar

20.000 Dana na Zemlji - Sava Centar, Tiket Klub
20.000 Dana na Zemlji - Sava Centar, Tiket Klub

20.000 Dana na Zemlji

Sava Centar

Friday, 7. Nov 2014 u 20:00h

Filmski festival SLOBODNA ZONA – Svečano otvaranje

“20 000 dana na Zemlji”

dokumentarni film, 95 min. Velika Britanija, 2014.

Reditelji: Ijan Stjuart i Džin Polard

Sinopsis:

20.000-iti dan u životu Nika Kejva – od zvuka jutarnjeg budilnika do večernje šetnje plažom posle koncerta  – predstavlja atmosferičan i poetski portret nemirne kreativnosti. Umetnički duet Džejn Polard i Ijan Forsajt u svom pažljivo komponovanom filmskom debiju kombinuju fikciju i stvarnost, privatni i javni život i u jednom fiktivnom danu obuhvataju životnu priču poznatog muzičara. Dramatizovane scene nas uvode u razgovor sa terapeutom o Kejvovom detinjstvu, ili u priču arhivara koji je upućen u dešavanja ovekovečena fotografijama iz autorovih divljih godina sa različitim bendovima. Ovi fiktivni segmenti su naizmenično prikazani sa snimcima iz studijskih prostorija tokom proba ili snimanja. Kolege muzičari, poput Blikse Bargelda i Kajli Minog, prisećaju se svojih saradničkih odnosa sa Kejvom. Naracija, nepogrešivo napisana i izgovorena od strane samog Kejva, objašnjava nam njegov pogled na svet, život i iznad svega njegovu filozofiju pisanja pesama. Nik Kejv je fanovima poznat kao muzičar, tekstopisac i u skorije vreme kao prozni pisac i dramaturg. Potpisan je kao scenarista anti-vestern filmova Dzona Hilkota, Ponuda (2005) i Bez zakona (2012).

Reditelji:

Ijan Forsajt i Dzejn Polard započeli su svoju saradnju jos za vreme studiranja na Goldsmit koledžu u Londonu. Prvobitno su postali poznati po svojoj rekonstrukciji velikih kulturnih dešavanja iz prošlosti, te se smatraju pionirima ovakvog pristupa u savremenoj vizuelnoj umetnosti, što su i dokazali serijom izlozbi u londonskom Institutu za savremenu umetnost (ICA) krajem devedesetih godina prošlog veka. Ovaj korpus dela kulminirao je u verodostojno odigranoj rekonstrukciji poslednjeg koncerta Dejvida Bouvija u liku svog alter-ega, Zigija Stardusta – Rokenrol samoubistvo (Rock’N’Roll Suicide) koja je pokupila hvalu kritike i publike.

Uspostavili su konstantan radni odnos sa Nikom Kejvom tokom raznih projekata kao što su 3D verzije audioknjiga Kejvovih skorijih izdanja i serijal kratkih filmova pod naslovom Da li me voliš kao što ja volim tebe. Njihovi radovi izloženi su po muzejima i umetnickim institucijama širom sveta, ukljucujuci i Tejt galeriju i Vladinu umetničku kolekciju (GAC) Velike Britanije. Godine 2012. bili su užem krugu nominacija za prestižnu Samsung Art+ nagradu.

Nagrade i festivali:

Nagrada za reziju na filmskom festivalu u Sandensu, SAD, 2014.

Filmski festival Berlinale, Nemacka, 2014.

Filmski festival True False, SAD, 2014.

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!