Bitef Teatar

Bitef Teatar, o pozorištu, Tiket Klub
Bitef Teatar, o pozorištu, Tiket Klub
Bitef Teatar, o pozorištu, Tiket Klub
Bitef Teatar


GRANICE

U novoj sezoni Bitef teatar nastavlja svoju dvostruku repertoarsku misiju – da razvija plesni teatar i unapređuje Beogradsku plesnu scenu, na prvom mestu kroz razvoj i produkcije Bitef dens kompanije, ali i kroz brojna gostovanja domaćih i stranih plesnih produkcija. Sa druge strane Bitef teatar će nastaviti da razvija i širi platformu novog, angažovanog dramskog stvaralaštva.

Naziv sezone nagoveštava istraživanje granica tela i i telesnog izraza u plesnom teatru, kao i istraživanje onih političkih i geografskih granica, realnih i fiktivnih, granica koje nas sputavaju ili pak teraju da ih kroz umetnički izraz prevazilazimo i preispitujemo.

Tako nas ove sezone na sceni Bitef teatra očekuju plesne predstave Božanstvena komedija, Edvarda Kluga, Soneti, u koreografiji Aleksandra Ilića, Dunje Jocić i Lea Mujića, San letnje noći, Vilijama Šekspira u koreografiji Gaja Vajcmana i Roni Haver, kao i plesne predstave za decu Kapetan Džon Piplfoks u koreografiji Isidore Stanišić i Fe,no,me,no,lo,lo,gi,ja, Dalije Aćin.

Dramske produkcije u ovoj sezoni su Patriotik hipermarket, Minje Bogavac i Jetona Neziraja, Radnici umiru pevajući, Olge Dimitrijević, Daleko, Tamare Bosak, i Maja i ja i Maja, Milana Markovića.

Sezonu 2011-2012 u Bitef teatru obeležiće i vrlo značajna saradnja Bitef dens kompanije sa čuvenom Londonskom Random Dance kompanijom, koja počinje u decembru.

Vidimo se u Bitef teataru.
Bitef Dance Kompanija

Projekat osnivanja Bitef Dance kompanije podstaknut je velikom kreativnim i estetskim potencijalom koji u sebi nosi savremeni plesni teatar, kao i potrebom da Beograd ima, po prvi put u svojoj pozorišnoj istoriji, plesnu kompaniju vezanu za jednu kulturnu instituciju. Pored Baleta Nacionalnog teatra koji neguje klasični i neoklasični stil igre, i Baleta Pozorišta na Terazijama, koje neguje stil mjuzikla, Beograd ima vrlo razuđenu i neorganizovanu scenu savremene pozorišne igre. Tako će igrači Bitef Dance kompanije obezbediti da Beograd dobije elitnu plesnu trupu, čija će misija biti da promoviše savremeni ples u celoj Srbiji, kao i da gostuje u regionu i na evropskoj plesnoj sceni.

Rad kompanije podrazumeva klasičan i savremeni plesni trening, kao i saradnju sa najeminentnijim domaćim i stranim koreografima i rediteljima.

 O pozorištu

BITEF teatar je avangardno pozorište smešteno u živopisan teatarski prostor rekonstruisane evangelističke crkve, u samom srcu Dorćola.
Još od osnivanja 1989. godine, ideja BITEF teatra bila je širenje uticaja BITEF festivala, otkrivanje novih pozorišnih tendencija u našoj sredini, kao i pružanje prostora umetnicima čiji rad predstavlja iskorak iz tradicionalnih i utvrđenih granica scenskog izraza.

Zato BITEF možemo nazvati najhrabrijim pozorištem u gradu. To je pozorište umetnika- istraživača, pozorište eksperimenta, pozorište koje stvara kulturu ne sakrivajući se iza dominatnih kulturnih modela.
Ono je tu da tokom pozorišne sezone održava duh BITEF festivala u Beogradu.
Vrata BITEF teatra otvorena su za sve vidove scenskog izraza koji svoje utočište nema ni na jednoj drugoj beogradskoj sceni. Poklanjajući naročitu pažnju teatru pokreta, savremenom plesu ali i najnovijim dramskim tekstovima iz zemlje i sveta BITEF je pozorište čiji se repertoar razvija u više pravaca.

To je pozorište mladih intelektualaca. OFF scena koja okuplja avangardne umetnike i trupe dajući im prostor za igru, rad i umetničko usavršavanje.
Organizovan po ugledu na moderna evropska pozorišta, BITEF teatar nema stalno zaposlen umetnički ansambl. Reditelji, glumci, pisci, igrači, muzičari i producenti angažuju se na konkretnim projektima što se pokazalo kao najefikasniji način funkcionisanja pozorišta.
U BITEF teatru je zaposlen mali broj odabranih ljudi koji istovremeno rade na organizaciji BITEF festivala i kao tehničko-logistički servis za umetnike koji tokom sezone rade u ovom pozorištu.

Osim produciranja predstava, BITEF teatar umetnicima koje okuplja pruža i mogućnost edukacije kroz različite seminare, radionice i tribine. Zato je BITEF teatar pozorište koje neprestano raste, otvoreno ka najrazličitijim vrstama novog, svežeg, hrabrog i drugačijeg scenskog izraza. BITEF nije samo pozorište. BITEF je škola mišljenja i izraza.
U sklopu zgrade BITEF teatra nalazi se i kultni klub BITEF ART CAFE . Osim bogatog i kvalitetnog muzičkog programa, BITEF ART CAFE nudi i pozorišno- kabaretske forme, kamerne predstave, akcije animacije, takmičenja muzičkog i poetskog tipa pa kao takav predstavlja jednistveni pojavu u noćnom životu glavnog grada.
Zgrada Bitef Teatra

Zgrada Bitef Teatra se nalazi na adresi Skver Mire Trailović 1, u blizini Bajlonijeve pijace. Neobičan izgled ovo pozorište duguje svojoj prvobitnoj nameni, a to je nedovršeni objekat evangelističke crkve.
Izgradnja ovog objekta, kojeg su gradili i finansirali pripadnici nemačke manjine u Srbiji, započeta je 1940. Godine. Objekat je građen sa namerom da u njemu bude smeštena nemačka evangelističko-hrišćanska zemaljska crkva, kako stoji na pečatu jedinog sačuvaniog dokumenta iz tog vremena. Gradnja ovog objekta je prekinuta 1942. S obzirom na to da zgrada nije dovršena, kao ni osveštana, ona nikada nije stekla status verskog objekta. U toku 1988. i 1989. Godine zgrada je rekonstruisana I adaptirana za potrebe pozorišta I kao takva predate na korišćenje Bitef teatru.