Malo pozorište Duško Radović

Malo pozorište Duško Radović, o pozorištu, Tiket Klub
Malo pozorište Duško Radović, o pozorištu, Tiket Klub

Poštovani prijatelji Malog pozorišta “Duško Radović”

Pred nama je nova sezona u kojoj proslavljamo šezdesetogodišnji jubilej našeg pozorišta, što je u velikoj meri odredilo koncept produkcije u narednom periodu.
Malo pozorište je osnovano davne 1949. godine kao marionetsko pozorište, ali je ubrzo potom počelo da razvija i „živu“ scenu za decu. Pozorište je 1984. godine svom ranijem nazivu dodalo ime slavnog pisca Duška Radovića da bi 1986. godine počela sa radom i Večernja scena Radović koja je tokom poslednjih nekoliko godina profilisana u Scenu za mladu publiku, čime je uspostavljena institucionalna praksa pozorišta za mladu publiku u našoj sredini.
Fokus našeg interesovanja u 2009. godini biće na dramskoj klasici koju ćemo pokušati da približimo mladima i tako nastavimo proces edukacije ove, veoma važne, publike kojoj je naše pozorište poslednjih godina poklanjalo posebnu pažnju. Na našem repertoaru će se naći naslovi poput Šekspirovog “Ričarda III”, Pirandelovih “Šest lica traži pisca” i Vedekindovo “Buđenje proleća”, ali i savremeni dramski tekst „Bog je D.J.“, poznatog nemačkog autora Falka Rihtera, koji će uz adekvatnu dramaturšku obradu i „novo čitanje“, pokušati da pronađu put do današnjih mladih gledalaca i problematizuju nedovoljno tretirane, a nebično važne teme koje se tiču ove populacije.
Repertoar Scene za decu će, takodje, biti zanimljiv i provokativan. Pored poznatih naslova kao što su “Oliver Tvist” ili “Dečaci Pavlove ulice”, naša lutkarska produkcija će postati bogatija za jednu vrlo zanimljivu predstavu. Reč je o adaptaciji francuske slikovnice “Ko je Loret?”, čija je glavna junakinja devojčica sa Daunovim sindromom koja traži svoje mesto u svetu koji je ne razume i ne prihvata njenu različitost.
Naš jubilej će učiniti još uzbudljivijim i praizvedba opere za decu “Veštice iz Venecije” Filipa Glasa.
Nadamo se da ćemo i ove godine steći mnoštvo nove publike kojoj će poseta „Radoviću“ biti prvi susret sa pozorištem ali i da će naša „starija“ publika nastaviti lepo da raste uz naše predstave.
Sa puno radosti i radoznalosti ponovo krećemo u susret novim izazovima. Punim jedrima!
Budite sa nama i svojim prisustvom učinite naš rodjendan još lepšim i svečanijim.

Malo pozorište DUŠKO RADOVIĆ osnovano je 27. maja 1948. god. kao Pozorište lutaka NR Srbije, a svoju prvu premijeru Pepeljuga u režiji Predraga Dinulovića, izvelo je 23. oktobra 1949. god u hotelu Palas.

Malo pozorište Duško Radović je jedno od najpoznatijih i najpriznatijih dečijih pozorišta u Srbiji, koje na svom repertoaru ima predstave namenjene kako dečijoj populaciji, tako i mladim ljudima uopšte.
Osnovna programska koncepcija ovog teatra odnosi se na projekte koji svojim sadržajem upućuju na teme edukativnog, socijalnog a pre svega urbanog karaktera.
Uvođenjem pojmova dečija prava, tolerancija (međuetnička, međureligijska, međukulturna), pravo na razliku, priznavanje i poštovanje različitosti, u rečnik mladih stanovnika Beograda koji su publika našeg pozorišta, pokušavamo da doprinesemo kulturološkom povezivanju dece različitih nacionalnosti koja žive u Srbiji i usmerimo dalje na razvijanje raznovrsnosti i tolerancije, kao garancije za buduću stabilnost moderne Srbije koja je multietnička i multikonfesionalna država.

Naša publika su deca koja su značajan deo svog detinjstva provela u atmosferi mržnje i netolerisanja svih različitosti i pred nama je odgovoran zadatak da ih naučimo osnovnim pojmovima na kojima treba da počiva ozbiljno civilno društvo kakvo će, verujemo, i naše jednog dana postati.

MALO POZORIŠTE DUŠKO RADOVIĆ
ABERDAREVA 1
www.malopozoriste.co.rs

Izvor: http://www.malopozoriste.co.rs