Dnevna zapovest – BDP

Dnevna zapovest - BDP, Tiket Klub

Dnevna zapovest – BDP

Pisac – Vladimir Đurđević

Režija – Marko Manojlović

SCENOGRAF – Vesna Štrbac

KOSTIMOGRAF – Lana Cvijanović

KOMPOZITOR – Vladimir Pejković

ASISTENT KOSTIMOGRAFA – Ivana Ivić

ORGANIZATOR – Tamara Todorović

INSPICIJENT I SUFLER – Zoran Milojević

LICA

Petar – Branislav Lečić
Ognjen – Petar Benčina
Miloš – Vladan Milić
Katarina – Danijela Štajnfeld

O DELU

    Priča o hermetičnoj zajednici ( samohranog oca Petra sa  dva sina, Ognjen i Miloš ) i o posledicama koje će izazvati otvaranje tog zatvorenog sistema pojavom četvrte osobe u njihovim životima.

 O PISCU

    Vladimir Đurđević, rođen je  u Beogradu. Završio je Gimnaziju u Zemunu, studirao Mašinstvo, a zatim dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je nekoliko radio drama, zatim pozorišnih komada NE IGRAJ NA ENGLEZE ( Beogradsko dramsko pozorište ) i ZBOGOM ŽOHARI ( NP Toša Jovanović ), koscenarista igrane serije ONO KAO LJUBAV ( 6 epizoda ) i scenarista igrane serije KUKU VASA. Diplomirao je dramom DNEVNA ZAPOVEST 2011. godine, za koju je dobio nagradu “ Slobodan Selenić “. Tekstovi su mu objavljivani u časopisima Scena i Teatron. Živi i radi u Zemunu.

O REDITELJU

    Marko Manojlović, studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu režiju u klasi profesora Slavenka Saletovića. Debitovao je 2001. godine kao asistent reditelju Darjanu Mihajloviću na predstavi DANTONOVA SMRT, a nakon toga sarađivao je sa mnogim afirmisanim pozorišnim rediteljima, među kojima su i Rahim Burhan ( predstava BELI, BELI, SVET ), Jagoš Marković ( GOSPOĐA MINISTARKA ), Jovan Ćirilov ( NEDOZVANI ), Gorčin Stojanović ( KAPETAN DŽON PIPLFOKS ), Loran Vanson ( RUPE )…
Predstavu SMRT, po tekstu Vudija Alena, režirao 2005. godine, na sceni “ Studio “ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Usledila je predstava KLOPKA u Narodnom pozorištu u Somboru, TRI PRASETA u Pozorištu “ Boško Buha “, POKONDIRENA TIKVA u Narodnom pozorištu u Kikindi i Beogradskom dramskom pozorištu, BEZ MASKE u Ateljeu 212, U EDENU, NA ISTOKU na Belefu 2007, NOĆ UBICA u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, ELING u Beogradskom dramskom pozorištu, NEBESKI ODRED u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, LEPET MOJIH PLUĆNIH KRILA u Narodnom pozorištu u  Somboru, LAŽLJIVCI u Gradskom pozorištu Podgorica, SVIRAJ TO PONOVO, SEM u Beogradskom dramskom pozorištu.  Dobitnik je godišnje nagrade Malog pozorišta “ Duško Radović “ za 2011. godinu.

 REČ PISCA

    U prvom planu drame je priča o svojevrsnom ljubavnom trouglu u kome se jedan naspram drugog nađu otac i sin, iako je priroda njihovog odnosa sa Katarinom potpuno drugačija. Između Katarine i Petra se ljubav ne dogodi jedino na fizičkom planu, dok je priroda njenog odnosa sa dečkom Ognjenom, čisto fizičke prirode, te je kao takva dosta površna i krhka. Komad na jednom drugom nivou govovori  o rivalitetima, kako između braće tako i između očeva i sinova…

     Zahvaljujem se svojoj profesorki Biljani Srbljanović na posvećenosti, mentorstvu i nesebičnoj pomoći, na sugestijama koje su ovaj komad učinile dramatičnijim i boljim.

REČ REDITELJA

     Pojavom četvrte osobe, devojke Katarine, na površinu isplivava sve ono potisnuto u bićima glavnih protagonista: frustracije, strahovi, promašeni životi.

     Vreme trajanja: 1h 20min

Dnevna zapovest - BDP, Tiket Klub