Derviš i smrt – BDP

Derviš i smrt - BDP, Tiket Klub

Derviš i smrt – BDP

Pisac – Meša Selimović

Režija – Slobodan Ćustić

SCENOGRAF – Slobodan Ćustić

KOSTIMOGRAF – Dušan Šordjan

OBRADA TONA – Zoran Jerković

INSPICIJENT I SUFLER – Zorica Popov

LICA

Ahmed Nurudin – Slobodan Ćustić
Bećir – Miloš Lazić

O DELU

     Roman DERVIŠ I SMRT je najznačajnije delo u književnom stvaranju Meše Selimovića, ali i značajno delo u našoj celokupnoj književnosti. Delo je osobeno po stilu, jeziku, filozofiji života, psihološkoj analizi i tehnici oblikovanja. Po tim i mnogim drugim kvalitetima spada u sam vrh naše romaneskne proze. DERVIŠ I SMRT  je roman lika -od početka do kraja u središtu je ličnost sejha Ahmeda Nurudina, koji ispisuje svoj životopis, a sagledavanje života dovelo je do poraznog saznanja da je život prošao u praznini i neiskorišćenosti, u uzaludnosti i besmislu, bez jasnih tragova. Ovo je i psihološki roman – oblikovan je kao ispovest junaka koji, na kraju životnog puta, u očekivanju smrti, svodi svoj životni bilans. To je i filozofski roman – u njegovom središtu je čovek kao moralno biće i smisao njegove egzistencije.

O PISCU

     Mehmedalija Meša Selimović rođen je u Tuzli 1910. godine. Nakon završenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svetskog rata, radio je kao profesor u Gimnaziji u rodnom gradu. Bio je prozaist raznovrsne tematske i žanrovske orijentacije. Počeo je sa književnim radom relativno kasno, prozom sa ratnom tematikom, da bi potom svoj literarni rad usredsredio na refleksiju i univerzalne teme: čovek, njegova egzistencija i sudbina.
Njegov književni opus obuhvata pripovetke: PRVA ČETA ( 1950. ), TUĐA ZEMLJA ( 1957. ) ; romane: TIŠINE ( 1961. ), MAGLA I MJESEČINA ( 1965. ), DERVIŠ I SMRT ( 1966. ), TVRĐAVA ( 1970. ), OSTRVO ( 1974. ); studije i eseje: ZA I PROTIV VUKA ( 1967. ), ESEJI I OGLEDI ( 1966. ).       Njegov autobiografski spis SJEĆANJA ( 1957. ) govori o piščevom životu, književnom radu i nekim književnim i kulturnim događajima i ličnostima.
Puni uspeh postigao je romanom DERVIŠ I SMRT ( 1966. ). Ovaj roman osvojio je sve značajnije domaće književne nagrade. Sledi, takođe, značajan roman TVRĐAVA ( 1970. ). Ova dela prevode se i objavljuju i u drugim zemljama.
Selimović je umro u Beogradu, 1982. godine.

O REDITELJU

     Slobodan Ćustić, rođen je u opštini Derventa. Pored značajnih u uloga koje je ostvario kao član Beogradskog dramskog pozorišta, najpoznatiji je po ulozi u filmu KUDUZ.
U karijeri ostvario je uloge u mnogim domaćim filmovima: DAMA KOJA UBIJA, TRI KARTE ZA HOLIVUD, PROKLETA JE AMERIKA, VUKOVAR, JEDNA PRIČA, DO KOSKE, NOŽ, NATAŠA i mnogim drugim.

REČ REDITELJA / GLUMCA

     „Mogao bih da kažem, kao i svaka budala: da se nije desilo to što se desilo, moj život bi bio drukčiji. Čovjek je proklet, i žali za svim putevima kojima nije prošao.
Kakvo sam ja svjetlo? Čime sam prosvijetljen? Znanjem? Višom poukom? Čistim srcem? Pravim putem? Nesumnjanjem?
Sve je došlo u pitanje… Sve spada s mene, i ostaje ono što je bilo prije svega, gola koža i go čovjek… „

     U Mešinom romanu DERVIŠ I SMRT pronašao sam nešto što me je već posle prve pročitane stranice zaustavilo. Snažan prikaz najveće čovekove muke – sumnje. Sumnja u sve i dilema oko svega su neiscrpni bunar duhovnosti i neispitanih tajni ljudske duše kojom se Meša bavi. Osnovni motiv nastajanja ove predstave je moja duboka fascinacija neponovljivim načinom na koji to radi. Njegova izjava u romanu „Ja nemam dva srca, Jedno za ljubav, drugo za mržnju“ je nešto najhrabrije, najčasnije i najveličanstvenije što može reći jedan čovek.

     Vreme trajanja: 1h 10min

Derviš i smrt - BDP, Tiket Klub