Eling – BDP

Eling - BDP, Tiket Klub

Eling – BDP

Pisac – Sajmon Bent

Režija – Marko Manojlović

PREVOD – Nevena Pecotić

SCENOGRAF – Marija Kalabić

KOSTIMOGRAF – Lana Cvijanović

ASISTENT KOSTIMOGRAFA – Mirna Ilić

ORGANIZATOR – Srđan Novaković

INSPICIJENT I SUFLER – Olivera Milosavljević

LICA

Eling – Pavle Pekić
Kjel Bjarne – Ljubomir Bandović
Alfons Jorgensen – Slobodan Ćustić
Frank Ešli – Ivan Tomić
Reidun Nordsleten – Jelena Ćuruvija Đurica

O DELU

     Postoji nekoliko kultnih filmova koji istražuju čudne parove. Među njima je ELING, norveški film koji je 2002. kandidovan za nagradu Oskar. Ova topla ljudska priča, sa elementima crne komedije, došla je i na scenu pozorišta iz kojeg, posle predstave, izlazimo osećajući se bolje što smo imali priliku da upoznamo likove kakvi su Eling i Kjel Barne. Pozorišna adaptacija filma ELING je svoju svetsku premijeru imala u “ Buš teatru “ u Londonu 2007. godine. ELING je proglašen za najbolju novu komediju 2008. godine od strane engleske publike i nominovan za prestižnu nagradu “ Olivije ” 2008. godine.

O PISCU

     Sajmon Bent studirao je dramu na Univerzitetu u Birmingemu i započeo svoju pozorišnu karijeru kao glumac. Njegove prve drame igrane su u zatvorima, školama i “ community “ centrima u Engleskoj i Velsu. Bio je stalni pisac na Univerzitetu u Eseksu i u Gildhold školi za muziku i dramu. Izvesno vreme radio je na više projekata u Studiju nacionalnog teatra. Njegove najpoznatije drame su: KRV DRUGIH, STARI CRVENI LAV, SKLONIŠTE, LOŠE DRUŠTVO, POD CRNOM ZASTAVOM i SAUČESNICI. Ostali radovi uključuju dramatizaciju romana Džona Irvinga MOLITVA ZA OVENA MINIJA i adaptaciju filma ELING po romanu Ingvar Ambjornsena. Postojao je veliki izazov kako prilagoditi ovaj film za scenu. Na filmu možete napraviti situaciju, raspoloženje, dramu, sa jednim kadrom, zvukom, skoro momentalno – u pozorištu vam je potrebna cela jedna scena da bi ostvarili istu stvar. Nisam pročitao ni roman niti dramu ELING, radio sam isključivo na osnovu filma i prevoda. Eling i Kjel Barne su divni likovi, “ čudan par ” koji morate voleti. Oni podsećaju na Estragona i Vladimira iz “ Čekajući Godoa ”, Stanlija i Olija, Dastina Hofmana i Džona Vojta u “ Ponoćnom kauboju ”, podsećaju čak i na likove iz mojih ranijih drama … poređenja mogu ići u nedogled sa mnogim smešnim i čudnim ljudima. Stavljajući ovakve likove u realno okruženje, dobijate istovremeno nadrealni ambijent – kombinaciju teatra apsurda i naturalizma. Ne želim da vam otkrivam kraj, ali ću reći da se drama završava neočekivano: bez “ patosa ” ili tragedije. Ovo je priča o ljudima koji su rešeni da prežive i pobede realne probleme, makar to bila i mentalna bolest. Oni ne kažu: “ Mi smo đubrad i treba da se ubijemo ”, već idu dalje smejući se u isto vreme.

O REDITELJU

     Marko Manojlović, studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu režiju u klasi profesora Slavenka Saletovića. Debitovao je 2001. godine kao asistent reditelju Darjanu Mihajloviću na predstavi DANTONOVA SMRT, a nakon toga sarađivao je sa mnogim afirmisanim pozorišnim rediteljima, među kojima su i Rahim Burhan ( predstava BELI, BELI, SVET ), Jagoš Marković ( GOSPOĐA MINISTARKA ), Jovan Ćirilov ( NEDOZVANI ), Gorčin Stojanović ( KAPETAN DŽON PIPLFOKS ), Loran Vanson ( RUPE )…
Predstavu SMRT, po tekstu Vudija Alena, režirao 2005. godine, na sceni “ Studio “ Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Usledila je predstava KLOPKA u Narodnom pozorištu u Somboru, TRI PRASETA u Pozorištu “ Boško Buha “, POKONDIRENA TIKVA u Narodnom pozorištu u Kikindi i Beogradskom dramskom pozorištu, BEZ MASKE u Ateljeu 212, U EDENU, NA ISTOKU na Belefu 2007, NOĆ UBICA u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, NEBESKI ODRED u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, LEPET MOJIH PLUĆNIH KRILA u Narodnom pozorištu u  Somboru, LAŽLJIVCI u Gradskom pozorištu Podgorica, DNEVNA ZAPOVEST u Beogrdaskom dramskom pozorištu.

REČ REDITELJA

     Čudni muški parovi uvek su bili fascinantni deo popularne kulture. Dva muškarca u paru, bez svojih “ boljih polovina “ su nepotpuni i nesavršeni, pa je mnogo lakše prikazati sve njihove mane. Oni su kao stari bračni par – toliko naviknuti na društvo onog drugog, da ne mogu više ni da zamisle da su odvojeni. Ovakvi odnosi bez sumnje privlače našu pažnju, i pre svega nas zabavljaju. To ne znači da oni ne utiču na nas: možemo ih sažaljevati, diviti im se i sigurno, u slučaju Elinga i Kjela Barnea, izaći posle predstave dobro raspoloženi.

     Vreme trajanja: 2h 10min

Eling - BDP, Tiket Klub