Frederik ili bulevar zločina – BDP

Frederik ili bulevar zločina - BDP, Tiket Klub

Frederik ili bulevar zločina – BDP

Pisac – Erik Emanuel Šmit

Režija – Milan Karadžić

PREVOD – Stanica Lazarević

DRAMATURG – Ivana Dimić

SCENOGRAF – Geroslav Zarić

KOSTIMOGRAF – Božana Jovanović

KOMPOZITOR – Zoran Erić

SCENSKI GOVOR – Dr. Ljiljana Mrkić Popović

SCENSKI POKRET – Ferid Karajica

DIZAJN ZVUKA – Božidar Obradinović

ASISTENT KOSTIMOGRAFA – Olga Miđenović

IZRADA ŠEŠIRA – Snežana Pešić Rajić

VOĐA PROJEKTA – Ana Jelić

ORGANIZATOR – Srđan Obrenović

INSPICIJENT – Bela Simić

SUFLER – Dragana Anđelković

LICA

Frederik – Dragan Nikolić
Gospođica Žorž – Vesna Čipčić
Precioza – Milica Zarić
Berenika – Danijela Štajnfeld
Arel – Milutin Mima Karadžić
Kisone – Pavle Pekić
Parizo – Miki Damjanović
Antoan – Srđan Dedić
Piple – Dejan Matić Mata
Baron d Remiza – Aleksandar Alač
Vojvoda od Jorka – Dragiša Milojković
Šef obezbeđenja – Saša Tasić
Maksimilijan – Stojan Đorđević
Garderoberka – Danijela Stojković
Policajci – Vladimir Paunović
Luka Vukićević

O DELU

     Najveći hit teatarskog Pariza postao je jedan od najvećih hitova pozorišnog života Beograda. Lica i naličja pozorišta, slika pravog, uzbudljivog života iza kulisa, sjaj i beda velikih zvezda pozorišnih scena – prikazani su kroz priču o autentičnoj istorijskoj ličnosti, slavnom glumcu pariskih bulevara Frederiku Lemetru. U predstavi kojom se Dragan Nikolić vratio beogradskim pozorišnim scenama.

O PISCU

     Erik Emanuel Šmit rođen je u Francuskoj. U Parizu završava doktorat iz filozofije i počinje da piše. Poslednje decenije XX veka počeo je da niže uspehe, kao dramski pisac, na francuskim i svetskim scenama. Seriju uspeha počeo je komadom SUĐENJE DON ŽUANU, a 1993. godine doživljava trijumf sa komadom POSETILAC, koji autor smatra “ komedijom filozofskog karaktera “. Šmit je dobitnik niza uglednih nagrada, među kojima je i najprestižnija francuska nagrada za pozorišni komad “ Molijer „, a takođe je postigao i značajne uspehe na međunarodnim scenama.

O REDITELJU

     Milan Karadžić, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu režiju u klasi profesora Miroslava Belovića i Nikole Jeftića 1986. godine,  predstavom DON ŽUAN u SKC-u. Stalno je zaposlen kao umetnički direktor i reditelj u pozorištu  “ Boško Buha “. U matičnom pozorištu režirao je preko dvadeset pet predstava za decu ( USPAVANA LEPOTICA; CAREV ZATOČNIK; VASILISA PREKRASNA; MAČOR U ČIZMAMA;  SNEŽNA KRALJICA;  TRI MUSKETARA; LEPOTICA I ZVER  itd. ) i predstavu UKROĆENA GOROPAD, na večernjoj – Sceni kod Konja. Režirao je na gotovo svim beogradskim scenama: u Pozorištu lutaka “ Pinokio “ ( BAŠ ČELIK ), u Narodnom pozorištu ( GOVORNA MANA; SUZE SU OK ), u Ateljeu 212 ( PEG, SRCE MOJE; TURNEJA; M(J)EŠOBITI BRAK; EGZIBICIONISTA ), u Beogradskom dramskom pozorištu ( SUPARNICI; VILLA SACHINO; TRANSILVANIJA; LAKA KONJICA; HAROLD I MOD ), u Zvezdara teatru ( ANĐELA; TRE SORELLE ), u Pozorištu na Terazijama ( PARADOKS ). Takođe je režirao u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu ( POP ĆIRA I POP SPIRA ), u Narodnom pozorištu u Nišu ( OŽALOŠĆENA PORODICA; UKROĆENA GOROPAD ), u Crnogorskom narodnom pozorištu ( ŠKOLA ZA ŽENE ), u Gradskom pozorištu u Podgorici ( NOVELA OD LJUBAVI; ŽENIDBA KRALJA VUKAŠINA; ZAUVIJEK TVOJ; NENAGRAĐENI LJUBAVNI TRUD ), u Centru za kulturu u Tivtu ( BOKEŠKA TRILOGIJA- BOKEŠKI D-MOLL; INOMMINATO; BETULA U MALU VALU ), u Kraljevskom pozorištu “ Zetski dom “ u Cetinju ( ČAROBNJAK ).  Režirao je i u pozorištima u Somboru, Vršcu, Leskovcu, Zaječaru, itd. Osvojio je dve Sterijine nagrade, nagradu “ Bojan Stupica “, nagradu “ Ardalion “ za režiju na užičkom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu, nagradu “ Gita Predić “ za režiju u Pozorištu “ Boško Buha “, nagradu “ Joakim Vujić “, više nagrada na Festivalima pozorišta za đecu u Kotoru, nagradu na Festivalu Vršačka pozorišna jesen, itd.

 REČ REDITELJA

    Ovo delo napisano je kao višestruki omaž pozorišnoj umetnosti. Glavni junak ove drame je istorijska ličnost, čuveni francuski romantičarski glumac, Frederik Lemetr koji je stekao slavu igrajući u bulevarskom pozorištu svog vremena. Radnja komada bavi se odnosom pozorišnog i privatnog života kao odnosom iluzije i stvarnosti. Tema drame je ljubav kao realnost i iluzija u životu pozorišnog glumca.

     Vreme trajanja: 2h

Frederik ili bulevar zločina - BDP, Tiket Klub