Jastučko – BDP

Jastučko - BDP, Tiket Klub

Jastučko – BDP

Pisac – Martin Makdona

Režija – Anja Suša

PREVOD – Đorđe Krivokapić

SCENOGRAF – Dejan Pantelić

KOSTIMOGRAF – Maja Mirković

KOMPOZITOR – Vladimir Pejković

SCENSKI POKRET – Dušan Murić

VIDEO MATERIJAL – Bob Milošević

ORGANIZATOR – Srđan Obrenović

INSPICIJENT – Zoran Milojević

SUFLER – Zorica Popov

LICA

Tupolski – Ivan Tomić
Katurijan – Vuk kostić
Erijel – Vojin Ćetković
Mihal – Dragan Petrović Pele
Malo zeleno prase – Ana Džanković

O DELU

     JASTUČKO ( The Pillowman ) je komad proslavljenog britanskog autora irskog porekla Martina Makdone. Iako od ranije poznat po specifičnom, pomalo mračnom smislu za humor kojim je plastično opisivao stil života u irskoj zabiti, omiljenom toposu njegovih drama, u JASTUČKU odlazi u svom uobičajenom spisateljskom postupku najdalje do sada, stvarajući komad izvanredne kompleksnosti i stila koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

 O PISCU

     Martin Makdona jedan je od najslavnijih pisaca novog talasa britanske drame. Među njegovim komadima ističu se LEPOTICA LINEJNA, SAKATI BILI SA INIŠMANA i PORUČNIK SA INIŠMORA koji su izvedeni i na našim prostorima. Dobitnik je četiri nagrade Toni i Olivije nagradu 2004. godinu za JASTUČKA.

O REDITELJU

     Anja Suša diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu i radio režiju1995. godine i magistrirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu na katedri za Opštu savremenu istoriju 2002 godine. Stručno se usavršavala na studijama Teatrologije na Bečkom univerzitetu, kao dobitnik Herderove stipendije ( Afred Toepfer Fondacije ), 2001-2002. godine. Jedan je od osnivača i umetnički direktor trupe Torpedo (1997-2001.). Kao reditelj se najčešće bavila savremenom dramom i autorima kao što su: Peter Shaffer, Anthony Shaffer, Michael Frayn, Rona Munro, M.F. Majenburg, Albert Ostermaier, William Shakespeare, Nicolas Wright, Martin McDonagh, Ivan Viripayev, David Mamet, Frank Vedelkind kao i neke od srpskih autora mlađe generacije. Član je uredništva pozorišnog časopisa “ Teatron „, bila je selektor pozorišnog programa BELEF-a 2005. godine a od 2006. godine postaje selektor festivala BITEF. Dobitnica je godišnje nagrade za režiju Beogradskog dramskog pozorišta ( 2005. godine ), Internacionalne nagrade “ Grozdanin kikot ” za dramski odgoj ( 2008. godine ), Grand Prix-a na Internacionalnom festivalu pozorišta za decu i mlade TIBA, za predstavu BUĐENJE PROLEĆA ( 2010. godine) , Specijalne nagrade ASSITEJ Srbija za predstavu MALI PRINC ( 2007. godine) , nagrade „ Nikola Petrović Peca „ za najboljeg pozorišnog menadžera koju bijenalno dodeljuje Narodno pozorište Sombor ( 2010. godine ).

REČ REDITELJA

     Zaplet je jednostavan: pisca u nedefinisanoj totalitarističkoj državi koja izdaleka podseća na hladnoratovsku istočnu Evropu, isleđuju zbog jezivog sadržaja njegovih pripovedaka koje su misterioznom zločincu poslužile kao materijal za strahovita ubistva dece. Autor se bavi analizom mehanizma nasilja pokušavajući da odgovori na pitanje da li nasilje dolazi iz spoljne sredine ili je duboko ukorenjeno u samom čoveku, ali takođe postavlja pitanje socijale odgovornosti umetnika. Makdona vrlo vešto kombinuje pripovedačko nasleđe na kome počiva zapadna civilizacija počev od braće Grim sa kojima se susrećemo kao deca do biblijskih motiva koji nas prate celog života. Ovaj materijal je u JASTUČKU iskorišćen na vrlo snažan i originalan način, koji će, verujemo, ostaviti snažan utisak na gledaoce beogradske predstave kao sto je to bio slučaj sa mnogobrojnim evropskim izvođenjima ovog komada.

    Vreme trajanja: 2h 30min

Jastučko - BDP, Tiket Klub