Ben – BDP

Ben - BDP, Tiket Klub

Ben – BDP

Pisac – Beka Savić

Režija – Milan Nešković

SCENOGRAF – Ana Milić

KOSTIMOGRAF – Darinka Mihajlović

KOMPOZITOR – Bojana Račić

INSPICIJENT – Zorica Popov

LICA

Sanja – Kruna Savić
Vanja – Đorđe Marković
Pijanista – Nevena Račić

O DELU

     Ekipa mladih pozorišnih umetnika na nov i pomalo netipičan način tematizuje ljubav, emotivnu povezanost, zavisnost, posesivnost, zajednički život, ali i druge probleme sa kojima se mladi danas suočavaju. Ovaj pozorišni komad inspirisan je bajkom Mome Kapora, kaže Beka Savić dramaturg i dodaje:
„Mislim da je Momina ideja genijalna u svojoj jednostavnosti i tačnosti: Nestajanjem ljubavi nestajemo i mi sami, svaka laž ili prevara nas sve više smanjuje. Na kraju bez ljubavi nestajemo. Na toj osnovi možete da ispričate svaku vrstu drame, nesreće, tragedije, bajke.”

O PISCU

     Rođena 1986. godine u Beogradu. Diplomirala dramaturgiju 2009. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu.  Za vreme studija dobija Vidovdansku nagradu kao najbolji student dramatugije. Njena drama SLIKAR izvedena je kao mulitmedijalna predstava u SKC-u u Kragujevcu. Drama LEPTIR I VOĆE je objavljena u engleskom izdanju “ Scene „. Kao dramaturg-asistent i asistent režije radila je sa Jagošem Markovićem, Dinom Mustafićem, Dietrichom Hilsdorfom, Jasmin Solfagari i drugim nemačkim rediteljima. Živi i radi u Beogradu i Kelnu, gde je trenutno zaposlena kao asistent režije u Kelnskoj operi.

O REDITELJU

      Završio pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Nikole Jevtića i profesorke Alise Stojanović. Retko režira, ali po provinciji. Zaposlen. Ide mu staž. Plaćeno mu je socijalno i penziono, kao i markica za prevoz, te se ovim programom, pored svojim profesorima, zahvaljuje i Mikser festivalu što mu obezbeđuje egzistenciju i omogućava bavljenje režijom, jer drugačije nije ni moguće. Ili on ne zna.

REČ PISCA

     Pronađeš  knjigu  koju su ti čitali roditelji (hvala) kada si bio mali, u mom slučaju to je SANJA Mome Kapora.
Shvatiš da je to što je taj pisac napisao jedna velika istina (hvala Momo).
Shvatiš da si i ti sada pisac (hvala Milena).
I tako inspirisan napišeš priču o svom životu, od koje će onda neko (hvala Neškoviću) da napravi predstavu.
Dođeš na premijeru sav uzbuđen i srećan (hvala Kruno i Đorđe).

REČ REDITELJA

     Kao i svaki tinejdžer, i ja sam se početkom 21. veka našao u dilemi, da li postati sledbenik Čarlsa Bukovskog ili Mome Kapora. Naravno da sam odabrao Bukovskog, kao i većina bubuljičavih tinedžera za kojima nisam ni najmanje zaostajao po pitanju mnogobrojnosti ekscema  i  nijednobrojnosti devojčica.  Danas je sve drugačije, bar što se bubuljica tiče.  Danas mi se Kapor nameće kao nešto što je propušteno ali što se mora nadoknaditi kako ne bi ostao žal za nečim što je prošlo i što polako nestaje. Beka Savić je upravo o tome napisala dramu inspirisana, slobodno mogu reći, bajkom Mome Kapora.  Ova bajka je surova, kao i svaka bajka uostalom. Ova bajka nije za decu, kao i većina bajki. U ovoj bajci nisu živeli srećno do kraja života, po tome je jedinstvena. Ova bajka u stvari nije bajka. Ovo je predstava o nečijoj predstavi bajke, koja to nije.  Citiraću jednu dramsku spisateljicu: To ne treba da čudi. Biće dovoljno drugih stvari za čuđenje.

     Posebno se zahvaljujemo Saši i Slađi Obradović, koje ne želimo da navedemo kao sponzore, jer su oni nasi prijatelji, ali se na ovom spisku ipak nalaze na prvom mestu.
Takođe veliko hvala Maši Mihailović i Beogradskom dramskom pozorištu koji su nam pružili veliku pomoć u toku rada na predstavi, ali i priliku da predstavu radimo baš u ovoj pozorišnoj kući.
Hvala Milošu Šaroviću na velikoj pomoći i iskrenom navijanju.

     Vreme trajanja: 1h

Ben - BDP, Tiket Klub