Igra parova – BDP

Igra parova - BDP, Tiket Klub

Igra parova – BDP

Pisac – Matjaž Zupančič

Režija – Milica Kralj

PREVOD – Milan Đorđević

SCENOGRAF – Milica Bajić Đurov

KOSTIMOGRAF – Milica Bajić Đurov

ORGANIZATOR – Tamara Todorović

INSPICIJENT I SUFLER – Dejan Popović

LICA

 

Vera – Neda Arnerić
Sonja – Elizabeta Đorevska
Bernard – Aleksandar Alač
Ivan – Dragiša Milojković
Lutkice – Dejan Popović

O DELU

     IGRA PAROVA je savremena komedija o emotivnim igrama između polova, o prijateljstvu i prevari. Događa se tokom jedne noći, koja započinje kao uobičajeno druženje uz večeru dva bračna para. Ispostaviće se da ništa neće biti onako kako isprva izgleda, da ništa nije onako kako nam se čini da jeste.

O PISCU

     Matjaž Zupančič je reditelj i pisac, profesor režije na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Nakon školovanja u Ljubljani i Londonu, neko vreme je vodio Eksperimentalno gledališče “ Glej “ i bavio se alternativnim oblicima pozorišne prakse. Posvetio se dramskom pozorištu i sam počeo da piše za njega. Njegov opus broji oko četrdeset režija. Sa svojim tekstovima gostovao je na čuvenim evropskim festivalima u Avinjonu i u Bonu.
U ljubljanskom Slovenskom narodnom gledališču, između ostalog režirao je hitove: LJUBITI MILANA JESIHA, OLEANU i ČIKAŠKE PERVERZIJE, D. Mameta, sopstveni tekst VLADIMIR, Brehtovu OPERU ZA TRI GROŠA, GAGRINOV PUT G. Barka.
Za svoje drame tri puta je dobio Grumovu nagradu (za VLADIMIRA 1998, za GOLOG PIJANISTU 2000, za HODNIK 2003), za knjigu drama ISTERIVAČI ĐAVOLA 1993. godine dobio je nagradu Društva slovenačkih pisaca i Sajma knjiga. Njegov roman SENKE U OČIMA 2000. je nominovan za nagradu “ Kresnik “.
Napisao je drame: ISTERIVAČI ĐAVOLA, SLASNI MRTVAC, NEMIR, UBICE MUVA, VLADIMIR, GOLI PIJANIST, HODNIK, IGRA PAROVA i romane: POSETILAC, SENKE U OČIMA.

O REDITELJU

     Milica Kralj, dipomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku za Pozorišnu i radio režiju u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jevtića predstavom SILVIJA, A. R. Garnija u pozorištu Atelje 212, 1998. godine.
Tokom karijere režirala je predstave: KRATKIH RUKAVA, E. Labiš ( Malo pozorište “ Duško Radović “ ), BEDNI LJUDI, F. Dostojevski ( Atelje 212 ), SKAPENOVE SPLETKE, Ž. B. P. Molijer ( Pozorište “ Milivoje Živanović “, Požarevac ), MAČOR U ČIZMAMA, I. Bojović ( Dečje pozorište, Subotica ), X+Y=0, B. Pekić ( Beogradsko dramsko pozorište ), BARON LAGIŠA, B. Milićević ( “ Pozorištance Puž “ ), BRANA, K. Mekferson ( Atelje 212 ), SEBIČNI PRINC, B. Milićević ( “ Pozorištance Puž “ ), RAZRED, M. Zupančič ( Beogradsko dramsko pozorište ), REKVIJEM- NEGDE IZMEĐU PARIZA I ŠANGAJA, H. Levin ( Beogradsko dramsko pozorište ).

REČ REDITELJA

     Kroz priču o odnosima, Matjaž Zupančič je pokazao da ništa ne mora da bude onako kako nam se to može učiniti na prvi pogled. Sama suština određene stvari može se potpuno razlikovati od onoga što spoljna manifestacija te iste stvari nameće. U pokušaju da žanrovski odredimo ovaj komad došli smo do kovanice, koja glasi: tragikomedija situacije. Ljudima je određene stvari lakše saopštiti uz osmeh. IGRA PAROVA  jeste komad koji je pun šarma i zavodljivosti, svojevrsna apoteoza glumca, priče, njene verovatnoće, ali se i vrlo provokativno poigrava sa svim postojećim konvencijama.

      Vreme trajanja: 1h 30min

Igra parova - BDP, Tiket Klub