Norway Today – BDP

Norway. Today - BDP, Tiket Klub

Norway. Today – BDP

Pisac – Igor Bauerisma

Režija – Ana Tomović

SCENOGRAF – Ljerka Hribar

KOSTIMOGRAF – Ana Tomović

IZBOR MUZIKE – Ana Tomović

VIDEO MATERIJAL – Vuk Vujisić

GRAFIČKI DIZAJN – Radovan Vučković

ORGANIZATOR – Bojan Ćetković

INSPICIJENT I SUFLER – Zorica Popov

LICA

Julija – Suzana Lukić
Avgust – Miki Damjanović

O DELU

     Zasnovana na istinitom događaju, ova romantična crna komedija u režiji Ane Tomović govori o dvoje mladih koji se upoznaju preko interneta i odlučuju da zajedno izvrše samoubistvo. Odlaze na 600 metara visoku liticu sa koje planiraju da skoče, opremljeni šatorom, sendvičima i video-kamerom. Ipak, ispostaviće se da će ih želja za smrću vezati za ceo život. Rec je o koprodukciji Beogradskog dramskog Pozorišta i Kruševačkog pozorišta, u kojem je izvedena premijerno 28. septembra 2007. godine.

O PISCU

     Igor Bauerisma, rođen je u Pragu, a odrastao u Švajcarskoj. Završio je arhitekturu na Univerzitetu u Cirihu. Nakon sticanja diplome radi kao: arhitekta, muzičar, pisac i reditelj u pozorištu i na filmu. Godine 1993. zajedno sa grupom glumaca osnovao je “ OFF OFF Pozornicu “, alternativnu pozorišnu grupu. Od tada je napisao devet komada koje ta grupa izvodi. Dobitnik je nagrade za najbolju alternativnu pozorišnu produkciju 1998. godine na “ Impuls “ festivalu. Za komad NORWAY. TODAY izglasan je za najboljeg mladog pisca u sezoni 2001/ 2002 od strane nemačkih kritičara, dok je naredne sezone to bio najizvođeniji komad na nemačkim scenama koji je preveden na preko dvadeset jezika i igran je u preko sto pozorišta širom sveta.

O REDITELJU

     Ana Tomović, rođena je u Beogradu. Završila je Fakultet dramskih umetnosi u Beogradu na katedri za Pozorišnu i radio režiju u klasi profesora Egona Savina i asistenta Dušana Petrovića.
U dosadašnjoj karijeri režirala je predstave: CREEPS, L. Hibner ( Beogradsko dramsko pozorište ), ZLATNA UDICA, Lj. Stojanović ( Studentski kulturni centar ), PATKA, S. Fihili ( Kraljevačko pozorište ), HALFLAJF, F. Vujoševića ( Atelje 212 ), POVRATAK KAZANOVE, A.Šniclera ( Srpsko narodno pozorište, Novi Sad ), MONOGAMIJA, S.Fihili ( Narodno pozorište, Sombor ), TRTMRTŽIVOTILISMRT ( BELEF ). Dobitnik je nagade za najbolju režiju na “ Joakimfest “- u za predstavu PATKA.

REČ REDITELJA

     Dvoje ljudi upoznaje se preko interneta sa zajedničkim ciljem: da izvrše samoubistvo. Dolaze na ivicu litice na severu Norveške i postavljaju šator. Sutra će oboje umreti, skočiti odatle. Tu počinje drama i pitanje: zašto? Odgovoriti na ovo pitanje jednako je teško kao i dokučiti univerzum. Ipak, nešto nam se čini jako blisko i prepoznatljivo kod ovo dvoje mladih samoubica. Nešto, što dok sedimo u publici ne možemo jasno da dokučimo, ali možemo da osetimo, duboko u sebi, kao svoju intimnu priču, potragu za smislom, pitanje o životu i smrti koje sebi potajno uvek iznova postavljamo. To je ono što čini ovu priču izuzetno lepom, bez obzira na to skočili oni ili ne.

     Vreme trajanja: 1h 20min

Norway. Today - BDP, Tiket Klub