Ne igraj na Engleze – BDP

 Ne igraj na Engleze - BDP, Tiket Klub

Ne igraj na Engleze – BDP

Pisac – Vladimir Đurđević

Režija – Staša Koprivica

SCENOGRAF – Tanja Marčetić

ORGANIZATOR – Tamara Todorović

INSPICIJENT I SUFLER – Dragana Anđelković

LICA

Paun – Daniel Sič
Bule– Ivan Tomić
Piksi – Marko Živić

O DELU

U središtu Đurđevićevog, samo prividno “ lakog ” zapleta, nalaze se trojica urbanih tridesetogodišnjaka, “ zaglavljenih ” već negde na prvim životnim krivinama – ili zbog inferiornosti prema zaposlenoj supruzi ( Paun ), ili zbog nemogućnosti da se dokaže kroz površne seksualne avanture ( Piksi ), ili pak neodoljivog nagona da, koristeći kao “ masku ” nevine šale, ponižava sopstvene prijatelje ( Bule ). Međutim, isto toliko bitan protagonista drame NE IGRAJ NA ENGLEZE – protagonista koji se istovremeno nalazi i u njima, ali i izvan njih – jeste jedan od suštinskih zloduha ljudske prirode: strast prema kockanju, tačnije klađenju. Pojavni oblik ove opsesivne strasti jeste, za Đurđevićeve junake, klađenje na rezultate utakmica različitih nacionalnih fudbalskih liga.

 Ne igraj na Engleze - BDP, Tiket Klub
Ne igraj na Engleze – BDP

O PISCU

     Vladimir Đurđević, rođen je u Beogradu. Završio je Gimnaziju u Zemunu, studirao Mašinstvo, a zatim dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Autor je nekoliko radio drama, zatim pozorišnog komada ZBOGOM ŽOHARI ( NP Toša Jovanović ), koscenarista igrane serije ONO KAO LJUBAV ( 6 epizoda ) i scenarista igrane serije KUKU VASA. Diplomirao je dramom DNEVNA ZAPOVEST 2011. godine, za koju je dobio nagradu “ Slobodan Selenić “. Tekstovi su mu objavljivani u časopisima Scena i Teatron. Živi i radi u Zemunu.

O REDITELJU

     Staša Koprivica, upisuje Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu režiju 2002. godine. Dobitnik nagrade “ Dr. Hugo Klajn “ za najboljeg studenta režije 2005. godine .Diplomirala je 2007. sa predstavom MANDRAGOLA, N. Makijavelija na večernjoj sceni Pozorišta “ Boško Buha “ u klasi profesora Ivane Vujić.
Tokom karijere režirala je: KARMA- KOMA, M. Depolo ( Pozorište DADOV ), ŠTA JE SOBAR VIDEO, Dž. Orton ( Scena  “ Mata Milošević “ ), U POLA CENE, S. Koprivica ( Beogradsko dramsko pozorište ), DNEVNIK ANE FRANK, G. Frid, opera ( Madlenianum ).

REČ PISCA

     Na planu formalnog razvoja zapleta izbor “ sportske strasti ” omogućava da se, paralelno, ali i isprepleteno sa rastom tenzije zbog iščekivanja fudbalskih rezultata kao i napetosti koje te promene izazivaju kod likova – realizuje analogni tok, tačnije buđenje i razvijanje nesporazuma i sukoba među trojicom prijatelja. Reč je ne samo o konfrontacijama koje proističu iz njihovog različitog formalnog položaja ( različite kladioničke prognoze, a time i sudar protivrečnih očekivanja ) već, kako se sve otvorenije ispostavlja, i iz određenih događaja u ( bliskoj ) prošlosti, koje su ugodnu mušku i kockarsku idilu trojice lakomislenih prijatelja već usmerili prema sferama zavisti, nepoverenja i obmane.

REČ REDITELJA

      Retko kada se događa da jedna drama poseduje jedinstvo mesta, vremena i radnje, a da svojom tematskom i idejnom osnovom obuhvati sudbinu čitave jedne generacije i sažeto opiše stanje stvari na kraju jedne epohe. Tekst NE IGRAJ NA ENGLEZE, Vladimira Đurđevića je takva drama, i to je ono što me je navelo da je postavim na scenu.
“ Linija manjeg otpora “ jeste kredo kojim se vode Paun, Bule i Piksi – junaci komada. Baveći se pomnim posmatranjem teleteksta, pravljenjem precizne strategije kako da se na utakmicama engleske lige zaradi što više novca i organizovanjem rituala praćenja razultata, ova tri momka su zaboravila da zapravo žive svoj život. Pošto je uvek neko drugi kriv za probleme koji ih prate, pošto je “ u Srbiji nemoguće živeti “ i pošto se sve to može zaboraviti uz konzervu piva i tiket, oni su na to čuveno parče papira položili ne samo svoj novac, već i svoje dvadesetosmogodišnje prijateljstvo – čitav život.
Likovi ovog komada su izuzetno realistični. Upravo zbog toga su neverovatno smešni i nezamislivo tužni u isto vreme. Gledajući ih, svako će se prisetiti da u kraju ima po jednog Pauna, Buleta ili Piksija, ali je pitanje da li će sebi priznati da u sebi poseduje po malo od sve trojice.

      Vreme trajanja: 1h 20min

 Ne igraj na Engleze - BDP, Tiket Klub