Oskar i mama Roz – BDP

Oskar i mama Roz - BDP, Tiket Klub

Oskar i mama Roz – BDP

Pisac – Erik Emanuel Šmit

Režija – Nebojša Bradić

PREVOD – Stanica Lazarević

DRAMATURG – Ivana Dimić

SCENOGRAF – Zoran Ristić

KOSTIMOGRAF – Ivanka Jevtović

INSPICIJENT I SUFLER – Dragana Anđelković

LICA

Mama Roz – Vesna Čipčić

O DELU

     OSKAR I MAMA ROZ je monodrama na osnovu bestselera Erik Emanuel Šmita. To su pisma koje desetogodišnji dečak upućuje Bogu. Pronašla ih je Mama Roz, “ roze dama „, koja ga posećuje u bolnici za decu. Ona opisuju dvanaest dana Oskarovog života, dvanaest šaljivih i poetičnih dana, dvanaest dana ispunjenih zabavnim i diirljivim ličnostima.

O PISCU

     Erik Emanuel Šmit rođen je u Francuskoj. U Parizu završava doktorat iz filozofije i počinje da piše. Poslednje decenije XX veka počeo je da niže uspehe, kao dramski pisac, na francuskim i svetskim scenama. Seriju uspeha počeo je komadom SUĐENJE DON ŽUANU, a 1993. godine doživljava trijumf sa komadom POSETILAC, koji autor smatra “ komedijom filozofskog karaktera “. Šmit je dobitnik niza uglednih nagrada, među kojima je i najprestižnija francuska nagrada za pozorišni komad “ Molijer „, a takođe je postigao i značajne uspehe na međunarodnim scenama.

O REDITELJU

     Nebojša Bradić, diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za Pozorišnu režiju u klasi profesora Borjane Prodanović 1980. godine. Od 1981. do 1996. radio je kao reditelj, umetnički direktor i upravnik Kruševačkog pozorišta.1996. je preuzeo vođenje Ateljea 212. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu od 1997. do 1999. godine. Od 2000. do 2008. je upravnik i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta. Od jula 2008. do 2010. godine bio je Ministar kulture Republike Srbije. Režirao je više od 70 predstava u mnogim srpskim, ali, takođe, i u bosanskim i grčkim teatrima, sa posebnim afinitetom za savremenu domaću literaturu i dramatizaciju ( PROKLETA AVLIJA, DERVIŠ I SMRT, ZLATNO RUNO, KORENI, TVRĐAVA ), kao i za pozorište na otvorenim prostorima. Režirao je opere i mjuzikle, od kojih je LES MISERABLES, u Madlenianumu, ostvario veliki uspeh na Festivalima BEMUS i NOMUS. Osnivač je Beogradskog festivala igre. Profesor je glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Predstave Nebojše Bradića igrane su u pozorištima bivših jugoslovenskih republika, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Češkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Rusiji, Grčkoj, Albaniji, Turskoj itd. Dobitnik je više najznačajnijih domaćih pozorišnih nagrada: devet nagrada za najbolju režiju na Pozorišnim susretima “ Joakim Vujić “; prvi je dobitnik nagrade “ Nikola Peca Petrović “, za najboljeg pozorišnog menadžera. Takođe je nagrađen Sterijinim nagradama za najbolju savremenu scensku adaptaciju, dramatizaciju i režiju. Dobitnik je Nagrade “ Zlatni vitez ”, za režiju na istoimenom festivalu u Moskvi.

REČ PISCA

     To je bez sumnje tekst koji, od svih mojih tekstova, najviše govori o meni. Celu ovu priču čitao sam u očima onih koje sam voleo. I ja sam lično bio Oskar, dete kojem se ne obraćaju, zato što ih njegovo zdravstveno stanje plaši, dete koje pati zbog tišine bližnjih, zbog tišine neba, zbog pitanja bez odgovora, ali koje ispunjava beskrajna radost življenja.

REČ REDITELJA

     OSKAR I MAMA ROZ su himna životu. Ma kako da je kratka, egzistencija mora biti puna, prijatna, ispunjena jakim i bitnim osećanjima, prožeta humorom, pitanjima i smehom. Tekst je takođe himna mašti, toj sposobnosti da se obogati svakodnevica, toj snazi spasa.

     Vreme trajanja: 1h 10min

Oskar i mama Roz - BDP, Tiket Klub