Mleko – BDP

Mleko - BDP, Tiket Klub

Mleko – BDP

Pisac – Vasilis Kacikonuris

Režija – Đurđa Tešić

PREVOD – Tamara Kostić Pahnoglu

SCENOGRAF – Igor Vasiljev

KOSTIMOGRAF – Jelisaveta Tatić Čuturilo

KOMPOZITOR – Aleksandar Sedlar

SCENSKI GOVOR – Dr. Ljiljana Mrkić Popović

ORGANIZATOR – Ivan Pekas

INSPICIJENT – Dejan Popović

SUFLER – Dragana Anđelković

LICA

Rina – Vesna Čipčić
Lefteris – Petar Benčina
Andonis -Pavle Pekić
Nataša – Danijela Štajnfeld / Miljana Gavrilović

O DELU

     Savremeni grčki komad MLEKO Vasilisa Kacikonurisa govori o porodici emigranata iz Gruzije u Grčku. Grčka za njih predstavlja nadu, mogućnost novog života. To je priča o ljudskoj tranziciji, o poljuljanom identitetu emigranata i njihovom pokušaju da se uključe u drugi i drugačiji način života. Komad MLEKO je jedna od najuspešnijih savremenih drama na sceni Nacionalnog pozorišta u Atini.

O PISCU

     Vasilis Kacikonuris rođen je u Kilkisu, malom mestu na severu Grčke. Tamo je proveo rano detinjstvo pre nego što se preselio u Atinu ranih sedamdesetih. Studirao je englesku književnost na univerzitetu u Atini. U početku je pisao kratke priče, a od 1990. godine okreće se pisanju drama. Njegov prvi komad TOTALNO NEUGLEDNO je 10 godina kasnije dobio nagradu Onazi fondacije. Napisao je mnogo drama, monologa i jednočinki. Godine 1999. njegova jednočinka PUKOTINA  dobila je nagradu Kulturnog centra opštine Heliopolis u Atini. Godine 2002. Kvinta komapnija izvodi njegov komad BABUŠKA. Iste godine dobio je Državnu nagradu za komad KALIFORNIJA SANJA koji je bio izveden u Grčkom nacionalnom teatru 2003. godine. Njegov komad TOTALNO NEUGLEDNO je postavljen na Stoa teatru u Atini. Godine 2005. njegova drama POTKOŠULJA dobila je treću državnu nagradu. Od 2005. godine njegov komad MLEKO bio je postavljen na sceni Nacionalnog grčkog teatra, gde je izvođen naredne dve sezone, da bi kasnije počeo da se igra u Metaksourgio teatru Ane Vagene. Tokom godina MLEKO je dobilo nagradu za najbolji komad, najbolje glumce itd. Većina njegovih drama, uključujući i najnoviju NESTALI su objavljene. Osim pisanja drama, Vasilis Kacikonuris piše za književni časopis “ Mandragora “ i komponuje muziku. Reč “ mleko “ sadrži slovo „ l “ ( milk, milch, lait, latte … ) koje može da ima onomatopejsko objašnjenje: ono ima meki, tečni zvuk koji priziva prirodu ( materijalno i emotivno ) i našu prvu hranu koja predstavlja sponu sa spoljnim svetom nakon šokantnog izlaska iz majčine utrobe, u isto vreme i neraskidivu vezu sa toplinom i ljubavlju Majke. Upravo je to osećaj s kojim MLEKO pokušava da se suoči – osećaj topline i mekoće, kada plač i bol prestane i kada dobijemo “ hranu “. Kada smo voljeni… kada nismo, onda smo otuđeni, kao emigranti koji su ostavljeni između dve “ domovine “.

O REDITELJU

     Đurđa Tešić, diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri za Pozorišnu i radio režiju 2002. godine.
Tokom karijere režirala je predstave: CRTA, D. Vijuk ( Bitef teatar ), KAZANOVA, D. Greg ( Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu ), CRNO MLEKO, V. Sigarev (Narodno pozorište u Beogradu ), EVERYMAN / SVAKO,  G. Stefanovski ( Atelje 212 ), RAZNESENI, S. Kejn ( Beogradsko dramsko pozorište ),  MOMO. M. Ende ( Malo pozorište “ Duško Radović “ ), DOM BERNARDE ALBE, F. G. Lorka ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), ČEKAJUĆI GODOA, S. Beket ( Atelje 212 ), GOSPOĐICA JULIJA, A. Strindberg (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), TRI SESTRE, A. P. Čehov ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), BAZEN BEZ VODE, M. Rejvenhil (Narodno pozorište u Beogradu ), GOSPODAR MUVA, V. Golding( Pozorište “ Boško Buha “ ), ŽENIDBA I UDADBA, J. S. Popović ( Narodno pozorište Republike Srpske ), NOVECENTO- BOKA HOTEL, S. Koprivica ( Centar za kulturu Tivat ), DRŽAVNI SLUŽBENICI, R. Harvud ( Narodno pozorište u Beogradu ).

REČ REDITELJA

     Tema MLEKA nije bol i patnja emigranata, već ljubav i želja za ljubavlju. Ovde se ne govori o osobama kojih nema i koje nam nedostaju … već o neznanju i svemu što je povezano sa njim, kao što je strah od saznanja i strah o spoznaji nas samih pre svega. Zato ograničavamo sebe na deliće spoznaje, hraneći se uspomenama, plašeći se da idemo dalje zato što smo okruženi tamom.

     Vreme trajanja: 1h 40min

Mleko - BDP, Tiket Klub