Pustinja 2010. – Bitef teatar

Pustinja 2010. – Bitef teatar, Tiket Klub
Pustinja 2010. – Bitef teatar, Tiket Klub
Pustinja 2010. – Bitef teatar, Tiket Klub
Pustinja 2010. – Bitef teatar

Pustinja 2010.

Bitef teatar

Koreografija : Anđelija Todorović, Danica Arapović, Jelena Jović
Igraju : Andjelija Todorović, Danica Arapović, Jelena Jović
Dramaturgija : Damir Vijuk
Kompozitor : Nenad Jelić
Dizajn scene : Stefan i Ljubimir Todorović
Dizajn svetla i fotografija : Aleksandar Milosavljević
Kostim : Ister teatar
Video : Andreja Jović

Realizaciju predstave omogućili: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu,
Pozorište na Terazijama, Studio 111

Zahvaljujemo se: Branislavi Kuprešanin, Snežani Šimić, Vanji Vujakliji, Mihailu i Pavlu Stevanoviću i Stefanu Todoroviću

Ister teatar je 2000 godine, premijerno, na 12 rodjendan Bitef teatra u Bitef teatru, odigrao predstavu Pustinja, koja se bavila unutrašnjim preispitivanjima, ljudi kao duhovnih bića, posle mračnog perioda naše istorije i surove stvarnosti koja nas je okruživala. Posle svega preživljenog, pitali smo – šta smo, ko smo, gde smo i kuda idemo?
Pustinja 2010 je neka vrsta omaža predstavi Pustinja 2000 koja je zapravo idejno uporište i inspiracija za stvaranje nove predstave tj. Pustinja 2010, u smislu da postavlja slična pitanja i bavi se sličnim temama, 10 godina kasnije, da bi, verovatno, dobila iste odgovore.
Šta smo, ko smo i gde smo danas, deset godina kasnije. Da li se nešto promenilo? Da li smo se mi promenili?
Savremeni trenutak u kome živimo je glavna inspiracija naše reakcije na život u ovom vremenu i na ovim prostorima.

Pustinja je mesto susreta sa samim sobom.
Oni koji se kreću pustinjom neprestano razgovaraju sami sa sobom ili mudruju sa drugim ljudima o tajnama života i životnim vrednostima.
U pustinji se traže odgovori na sopstvene tajne i nedoumice, koji su sudbinski neuhvatljivi i sazdani od suprotnosti i skladnosti istovremeno.

Pustinja je kao i okean mesto gde se nikad ništa ne menja. Da li postajemo beskrajan okean koji se ne pokreće, ne diše, čije srce ne kuca, okean bez života koji otiče kao zrna peska iz sata vremena. Kao što nas ima, može i da nas nema, ostajemo kao privid na horizontu umornih putnika.

Ister teatar

Karlovačka 26, 11o8o Zemun, Srbija

www.rhiz.eu/institution-51193-en.html

ISTER je antičko ime reke Dunav, najznačajnije evropske reke koja spaja više od 80 miliona ljudi, koji žive u deset zemalja, govore desetine jezika, pripadaju različitim religijama, neguju svoje istorijsko pamćenje, svoju umetnost, običaje, mitove i legende.
Ister teatar je osnovan 01. januara 1994 godine kao pozorišna trupa čiji rad karakteriše istraživanje i povezivanje plesnih tehnika i tehnika dramskog izraza.
Nastao je kao potreba grupe profesionalnih pozorišnih umetnika da svoj rad izraze kroz, do tada, netipičan način rada u klasičnom teatru tj. kroz svakodnevni laboratorijsko – istraživački proces, preko koga glumci i igrači imaju mogućnost da stvaraju autentični način izražavanja –fizički teatar .
Rad na ličnim pričama, autentičnim zapažanjima sveta u kome živimo, konkretnim emocijama, od izuzetne je važnosti zato što se iz takvih materijala, dramaturški obradjenih u daljem procesu, radjaju predstave i performansi.
Karakteri, situacije, emocije, iskustvo, problemi – pokušaj skretanja pažnje na istinu okruženja u kome živimo. Provokacija a ne odgovor.
Prostor kao mesto komunikacije je jedan od segmenata koji odredjuju i rad na uličnim performansima koje Ister takodje neguje. Ister teatar je učestvovao na mnogim domaćim i inostranim festivalima i gostovao u Bugarskoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Egiptu a video radovi Ister teatra prikazivani su u Nemačkoj, Kanadi, Engleskoj, Italiji, Holandiji, Rumuniji.
Ister teatar je dobitnik nagrade Udruženja baletskih umetnika Srbije «Dimitrije Parlić» za 2008 godinu za koreografiju predstave «Tri sestre ili okolo naokolo Čehova».
Ister je jedan od osnivača i član ANET (Asocijacija Nezavisnih Teatara) i osnivač i član STANICE – servisa za savremeni ples.