Jedan zarez nešto – Le studio

Jedan zarez nešto - Le studio, Tiket Klub
Jedan zarez nešto - Le studio, Tiket Klub
Jedan zarez nešto - Le studio, Tiket Klub
Jedan zarez nešto – Le studio, Tiket Klub

Jedan zarez nešto

Le studio

Jedan zarez nešto je tragikomedija o osamdesetim inspirisana tekstovima Predraga Matvejevića

O predstavi:

Predstava koja ide napred nazad između akcije i naracije, prati istoriju Jugoslavije osamdesetih, kroz pogled dvoje komšija, dece rođene 1983. godine. Tito je umro nekoliko godina ranije. Zemlja, koju sad vode mlađe generacije koje nisu učestvovale u prvim bitkama, se menja.

Deda jednog od dva deteta, stari komunista, pokušava, kroz pripovedanje, da ih sačuva u svetu za koji oseća da mu preti kraj.
Deca su usvojila predstavljeni model pravde. Obećavaju jedan drugom da će ostati verna ovim vrednostima, da će rasti zajedno i postati pioniri i da će jednog dana izgraditi još lepšu zemlju nego što je sad.
Na prelazu u devedesete, naime, ideal se raspada. Oni su prva generacija koja neće postati pioniri. Sledeće godine, Slovenija proglašava svoju nezavisnost, Hrvatska je sledeća, nastaje rat prvo između susednih republika, i na kraju, u okviru njih. Ovo je kraj SFRJ.

Postepeno, uprkos zakletvi koju su dali jedan drugom, deca se razdvajaju. Ulaze u tinejdžersko doba, kada se poriču dečiji snovi, nipodoštavaju bajke. Deda je preživeo sve ove godine, čekajući kraj, «da nema izlaza ». Umro je dan posle Dejtonskog sporazuma. Na kraju rata koji je uništio sve u šta je verovao.

Jedan zarez nešto

Reditelj: Jean Baptiste Demarigny
Scenografija, dizajn i video: Sanja Maljković
Glume: Ana Jovanović i Boško Petrov
Pisali: kolektivno sa Igorom Ripakom