BURLESKA O GRKU (Drama) – Madlenianum

BURLESKA O GRKU

Andrej Hing

Novi dramski projekat Madlenianuma u prostoru Bel Etagea

Kao kuća koja u sebi sjedinjuje operu, balet i dramu, Madlenianum nastavlja da postavlja drame koje za tematiku imaju životopise umetnika, ili odnos prema drugim umetnostima. Posle KVARTETA, velike drame o operi oskarovca Ronalda Harvuda, u atraktivnom prostoru Bel Etagea nastavlja se serija drama o slikarima koja je otpočela dramom Sanje Domazet FRIDA KALO.

Devetog marta 2007. održana je premijera komada Andreja Hinga BURLESKA O GRKU, drame koja je na intrigantan način ispričala priču o jednom od najvećih slikara, neprevaziđenom koloristi El Greku. Andrej Hing je slovenački autor koji je s ovom dramom doživeo veliki televizijski uspeh krajem šezdesetih godina, kada je lik El Greka tumačio Ljuba Tadić. I današnja produkcija Madlenianuma ne zaostaje za onom od pre trideset pet godina. Lik El Greka tumačiće Nebojša Dugalić, jedan od najatraktivnijih mlađih glumaca, dok će ostale uloge glumiti Elizabeta Đorevska, Jelica Vučinić, Anđelika Simić, Ivan Tomić i Dušan Murić.

Reditelj predstave BURLESKA O GRKU je Anja Suša (1973), rediteljka predstava „Antonije i Kleopatra“ (BELEF 2005), „Jastučko“ (BDP), „Mali princ“ (pozorište Duško Radović). Anja Suša na sasvim nov i moderan način prišla je životopisu velikog El Greka, a u centru pažnje pronašle su se umetničke dileme i borba sa stvaralačkom krizom.

Treba reći i to da je predstava BURLESKA O GRKU bila uvod u seriju drama o slikarima koja se u 2008. godini nastavila dramom o Mikelanđelu.