KVARTET (Drama) – Madlenianum

 

KVARTET

Ronald Harvud

Premijera u Madlenianumu
5. oktobra 2006.
Otvaranje sezone 2006/2007

Drama o lepoti opere i bolnoj prolaznosti operskih glasova. Najlepši primer engleske sentimentalne komedije iz pera jednog od najvećih britanskih pisaca današnjice, dobitnika oskara za scenario filma Pijanista.

Četiri stara pevača u staračkom domu za penzionisane muzičare, koji se nakon mnogo decenija još jednom okupljaju da bi kao nekad davno u Konvent Gardenu ponovo zapevali kvartet iz opere Rigoleto, tumače prvaci naše dramske scene:
 

Đurđija Cvetić
Miodrag Radovanović
Ružica Sokić
Ivan Bekjarev

Reditelj: Miloš Jagodić
Scenograf: Aleksandar Veljanović
Kostimograf: Milica Grbić

Drama Kvartet jedna je od najigranijih Harvudovih drama. Ova drama igra se u Americi i Evropi na više od sedam jezika. Nastao kao omaž preminulom dirigentu Džordžu Šoltiju, za komad Kvartet bi se moglo reći da je melanholična istorija opere, uz podsećanje na sve ono što operu neminovno prati: ogovaranja, intrige, pevačku kapricioznost i razmaženost. Reč je o velikom komadu kamernog tipa za četiri majstorska starija glumca, u kojem je Harvud otišao najdalje u svojoj ljubavi prema muzici i operi.

Ronald Harvud
Rođen je u jevrejskoj porodici u Kejp Taunu u Južnoj Africi, 1934. godine. Prelazi u London 1951. godine i posle završetka studija na Kraljevskoj akademiji za umetnost, pridružuje se „Šekspirovoj kompaniji“ ser Donalda Volfita, jednog od poslednjih glumaca-menadžera u britanskom teatru pedesetih. Štaviše, od 1953. do 1958. Harvud je lični garderober ser Volfita. Na osnovu ovih iskustava on će kasnije napisati čuvenu dramu Garderober, kao i biografiju Ser Donald Volfit, život i rad u staromodnom pozorištu. Ronald Harvud započinje karijeru pisca i dramatičara 1960. i odmah se predstavlja kao profilisani pisac romana i drama. Jedna od osnovnih Harvudovih dramskih preokupacija potiče od fasciniranosti scenom. Komadi poput Garderobera, Šta ostane od lavova (posvećen Sari Bernar), Na čijoj strani (o isleđivanju Vilhelma Furtvenglera šefa-dirigenta Berlinske filharmonije),  Kvarteta (o ostarelim operskim pevačima), kao i knjige koji nose nazive Sve svetske scene i Opšta istorija pozorišta, govore o stalnoj i opsesivnoj vezanosti za „daske koje život znače“. Pošto je postigao svetsku slavu kao dramski pisac i uz nobelovca Pintera postao najpoznatijim britanskim savremenim dramskim piscem, Harvud se okrenuo i pisanju scenarija. Posebno je zapažena njegova saradnja sa slavnim rediteljem Romanom Polanskim za koga je napisao dva scenarija za filmove Pijanista (nagrada Oskar za najbolji prerađeni scenario) i Oliver Tvist. Drame Ronalda Harvuda igraju se trenutno u preko dvadeset zemalja sveta, a drama Kvartet na šest svetskih jezika. Osim kao pisac Harvud je aktivan i kao predsednik Svetskog PEN Centra (1993-1997). Od ove godine Ronald Harvud je i dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti.