Miholjsko leto (Drama) – Madlenianum

 

Miholjsko leto

Ivan Sergejevič Turgenjev

Miholjsko leto

REŽIJA: Egon Savin
IGRAJU: Isidora Minić, Nebojša Dugalić, Radmila Živković, Janoš Tot, Jelena Petrović, Nadežda Sekulić, Radovan Vujović, Miloš Samolov, Mladen Andrejević, Bojana Bambić

Prva dramska premijera Opere i Teatra Madlenianum u sezoni 2010/2011 biće predstava Miholjsko leto, adaptacija briljantne drame Mesec dana na selu I. S. Turgenjeva koja se izvodi na scenama širom sveta.

Miholjsko leto biće igrana kao romantična komedija, što je pored melodrame nesumnjivo najomiljeniji žanr publike.

Tipično ruska romantična priča u kojoj u letnjikovcu bogatog Arkadija Islajeva (Janoš Tot), osim njegove žene Natalije (Isidora Minić), majke Ane (Radmila Živković), dva ljubavnika njegove žene (Nebojša Dugalić i Radovan Vujović), prijatelja, poznanika i podanika, susrećemo i ljubav u svim njenim oblicima. Turgenjev otvara pitanja o smislu ljubavi, umetnosti, religije… Ukratko, svega onoga što bitno određuje egzistenciju njegovih likova, ali i egzistenciju onih koji ih posmatraju iz zamračenog gledališta.

U Miholjskom letu  bol i suze kontrapunktiraju zadovoljstvo i smeh. To je prva drama ruskog pozorišta koja nudi psihološki uvid u likove i upravo taj  kvalitet je privukao  Stanislavskog (on je igrao ulogu Rakitina, koga u našoj predstavi tumači Nebojša Dugalić). Stanislavski i MHAT su po ovom tekstu napravili predstavu koja je ušla u istoriju svetskog pozorišta. Pored Stanislavskog, komad je bio inspirativan i za A. Čehova i pod njegovim uticajem su nastale Čehovljeve antologijske drame (Galeb, Tri sestre, Višnjik…). Po ovom komadu je igrana i čuvena predstava JDP-a sa Nevenkom Urbanovom i Matom Miloševićem.

Miholjsko leto (Drama) - Madlenianum, Tiket Klub

Egon Savin u ovoj predstavi potpisuje režiju i adaptaciju. Za prve saradnike odabrao je scenografkinju Vesnu Štrbac i kostimografkinju Lanu Cvijanović.

Premijera i prve reprize su planirane za 25, 26. i 27. decembar ove godine.

Miholjsko leto (Drama) - Madlenianum, Tiket Klub

20. decembra ne veoma posećenoj konferenciji za štampu, čuli smo izjave svih glumaca i reditelja Egona Savina. Svi su nadahnuto govorili o tome da posle dugo vremena u njihovim karijerama ponovo igraju jednu, a neki i prvi put, dramu klasične vrednosti.
Svi željno očekuju premijeru i nestrpljivi su da čuju sud stručne kritike, a čini nam se još više, sud publike.

 Miholjsko leto (Drama) - Madlenianum, Tiket Klub