Doručak kod Tifanija (Drama) – Madlenianum

 

Doručak kod Tifanija

MELODRAMA

“…Voleo sam je toliko da sam zaboravio na sebe, na svoje očajanje do koga me je dovelo sažaljenje nad samim sobom, i bio zadovoljan što će se desiti nešto što će je, po njenom mišljenju, usrećiti…”, govorio je Fred (glavni junak Doručka kod Tifanija) o svojoj ljubavi prema zanosnoj Holi Golajtli.

A neodoljiva neuhvatljiva Holi otkriva nam tajnu naslova Doručak kod Tifanija rečima: “Kad mi je teško, odem kod Tifanija. Volim tišinu i onu uzvišenu atmosferu tamo; one ljubazne ljude u odelima… pa puste tihu muziku… i ona bleštava svetla i uglačan pod i… mislim, tamo ne može da ti se desi ništa ružno! Svi se smeše i svi imaju svoje divne novčanike od kože… Kad bih u stvarnom životu našla neko mesto gde bi mi bilo kao kod Tifanija, uslelila bih se tamo. Odmah bih se tamo uselila. Kad bih znala gde je.”

Truman Kapot (1924-1984), kontraverzni knjževni genije, napušten od svoje majke (odgajali su ga rođaci) u svojoj dečjoj usamljenosti već sa 11 godina ozbiljno se posvetio pisanju. On je 1958. godine objavio kratki roman Doručak kod Tifanija  i već tri godine kasnije došlo je do prilike da se on ekranizuje u Holivudu. Glavni ženski lik, Holi Golajtli, nije odigrala, kako je pisac želeo Merilin Monro, kao ni Kim Novak koja je ulogu odbila, već Odri Hepbern, što se uspostavilo kao pun pogodak. Holi je bila uloga koja je obeležila karijeru slavne glumice i zahvaljujući tom liku i božanstvenim Živanšijevim kostimima, ona je postala i ikona stila. Kao i Kapotov roman, i film u režiji nedavno preminulog Blejka Edvardsa ušao je u antologije i svojom slavom zasenio slavu fantastičnog romana. Tačno 50 godina ovo filmsko remek delo iznova osvaja srca gledalaca širom sveta.

Posle premijere Miholjskog leta u režiji Egona Savina koja se desila pre nepuna dva meseca, Opera i teatar Madlenianum  najavljuje još jednu dramsku premijeru. Po želji gospođe Madlene Zepter to je naslov Doručak kod Tifanija  za koji režiju potpisuje Ana Radivojević – Zdravković. Za predstavu koju je ista rediteljka pre dve godine postavila u Madlenianumu – Miris kiše na Balkanu  – još uvek se traži karta više. Dramatizaciju Kapotovog romana Doručak kod Tifanija izvrsno je uradila mlada dramska spisateljica Milena Bogavac, čiji su prethodni dramski tekstovi višestruko nagrađivani, prevedeni na deset jezika i izvode se u velikom broju zemalja (poslednja Milenina premijera bila je predstava Fakebook u Bitef teatru  6. februara, a u januaru, neposredno pre toga, imala je premijeru predstave Dragi tata u Atini).

U autorskom timu projekta nalaze se još i Aleksandra Kovač, Dragana Ognjenović i Kosta Bunuševac.
Aleksandra Kovač koja u svojoj kompozitorskoj poetici nepogrešivo nosi i duh Njujorka, uradiće muziku za predstavu, originalnu, kao i onu koja će biti nezaobilazno inspirisana čuvenim evergrinom Moon River  koji je pored Odri Hepbern druga tačka obožavanja kad se pomene čuveni filmski naslov.
Kuriozitet predstave je i činjenica da glumci uživo, vokalno i instrumentalno izvode dobar deo muzike, predvođeni Minom Lazarević, koja je, što je manje poznato, osim glume diplomirala i na odseku za klavir na Fakultetu muzičkih umetnosti.
Dragana Ognjenović, čuvena dizajnerka čije prefinjene svedene kolekcije kao i čitav dizajnerski brend nedodoljivo asociraju na modu koja je naslovom uslovljena, prihvatila je izazov da obuče Holi Golajtli i ostale likove u predstavi. Njen kostimografski rad, doneće originalne kostime, ali i one koji će biti otvoreno inspirisani Živanšijevim genijalnim rešenjima koja se mogu pogledati u filmu.
Kosta Bunuševac, slikar i scenograf, čiji se radovi mogu povezati sa delom Lolite Lempicke i Endija Vorhola, bio je najbolje rešenje da duh Njujorka unese u prostorno osmišljavanje projekta.

Pozorišna predstava Doručak kod Tifanija  specifična je i po tome što će je pratiti izdavanje muzičkog diska sa temema iz predstave koje potpisuje Aleksandra Kovač, zatim modna revija Dragane Ognjenović na temu Doručak kod Tifanija, kao i samostalni projekat Koste Bunuševca inspirisan istim naslovom.

I, naravno, zvezde projekta su Dubravka Mijatović kao Holi Golajtli i Marinko Madžgalj kao njen partner Fred. Dubravka Mijatović u Madlenianumu već briljantno nosi uloge u dva naslova, Ožalošćenoj porodici  i Mirisu kiše na Balkanu. Talentom, šarmom i pojavom, ona je bila prva podela za antologijski napisanu ulogu. Marinko Madžgalj, jedan od najangažovanijih i najdarovitijih glumaca mlađe generacije, takođe muzičar i šoumen, svojom harizmom će sigurno biti ravnopravan partner Dubravki Mijatović, sa kojom će prvi put igrati zajedno.

Truman Kapot
DORUČAK KOD TIFANIJA

Dramatizacija: Milena Bogavac
Reditelj: Ana Radivojević – Zdravković
Kompozitor: Aleksandra Kovač
Kostimigraf: Dragana Ognjenović
Scenograf: Kosta Bunuševac

HOLI GOLAJTLI…………………….Dubravka Mijatović
FRED…………………………………Marinko Madžgalj
MAMA………………………………..Mina Lazarević
RASTI TROLER…………………….Mihailo Lađevac
MEG VAJLDVUD……………………Milica Janketić
ŽOZE IBARA JEGER………………Nenad Ćirić
DOKTOR GOLAJTLI……………….Branislav Zeremski
O. DŽI. ……………………………..Srboljub Milin
HENRI………………………………..Marko Nikolić mlađi
LIZA………………………………….Ana Simić
EJMI………………………………….Ivana Antonijević
SAFIJA SPANELA…………………..Zinaida Dedakin