Tajna Grete Garbo (Drama) – Madlenianum

 

Tajna Grete Garbo

MIRO GAVRAN

Reditelj: Đurđa Tešić
Scenograf: Zorana Petrov
Kostimograf: Jelisaveta Tatić-Čuturilo

Prevodilac i saradnik na adaptaciji: Ivana Dimić
Kompozitor: Vladimir Pejković
Video: Kreativni studio Zepter
Dizajner svetla: Srđan Jovanović
Lektor: Ljiljana Mrkić-Popović

LICA:

Greta Garbo…..Tanja Bošković
Linda…………..Jovana Balašević
Robert…………Miodrag Krstović
Dejvid………….Petar Benčina

Opera i teatar Madlenianum ima veliko zadovoljstvo što je realizovala prvu saradnju izmedju našeg pozorišta i najeminentnijeg savremenog hrvatskog dramskog pisca Mira Gavrana.
Miro Gavran je jedan od najznačajnijih i najplodnijih evropskih dramskih pisaca u poslednjih dvadesetak godina.
Imajući u vidu repertoarsku orijentaciju dramske scene “Madlenianuma” ka melodrami, a često i ka dramama koje za svoju temu imaju život važnih ličnosti iz sveta umetnosti, otvorio se put ka komadu koji je Miro Garan provokativno nazvao “Tajna Grete Garbo”.
Imali smo divnu priliku da u julu mesecu 2011. godine, u seriji javnih čitanja dramskih tekstova koja su bila organizovana u “Madlenianumu”, vidimo kako je “Tajna Grete Garbo” ostavila izvrstan utisak na publiku i obezbedila sebi mesto u premijernom repertoaru za sezonu 2011-2012. Tanja Bošković, koja je tada čitala naslovnu ulogu zablistala je kao Greta i nije bilo dileme da ta izvanredno napisana rola treba da bude poverena bilo kome drugom do njoj. Već u tako idealnom susretu glumačke dive sa izuzetnom ulogom počela je da se rađa predstava puna stvaralačke radosti.
Reditelj predstave je istaknuta mlada rediteljka Djurdja Tešić, koja je svojim dvojakim darom, kako za savremenu, tako i za klasičnu dramu, svakako neko ko je bez sumnje učinio da divna ekipa napravi predstavu koju će publika voleti. Pored Tanje Bošković, koja tumači veliku divu u periodu kada je njena filmska karijera već 15 godina iza nje, u razotkrivanju tajne zašto se Greta povukla i kako u svojoj osamljenosti živi, učestvovali su i glumci Miodrag Krstović, Jovana Balašević i Petar Benčina.

U sagledavanju strahova i snage jedne od najintrigantnijih žena dvadesetog veka, otvorile su nam se tajne ne samo Gretinog života, već i nešto što je nesumnjivo i nama danas potrebno da saznamo o sebi samima.

Vreme dešavanja drame smešteno je u sredinu pedesetih godina dvadesetog veka i glamur koji je Amerika tada nosila, kao i glamur koji ime Grete Garbo nosi sa sobom, nešto je što je pružilo izvrsnu inspiraciju audio-vizuelnom autorskom timu koji je Djurdja Tešić okupila: scenograf Zorana Petrov, kostimograf Jelisaveta Tatić-Čuturilo, kompozitor Vladimir Pejković i tim iz Kreativnog studija Zepter koji je autor video projekcija.

“Tajna Grete Garbo” je suptilna melodrama, koliko vrcava, toliko i za zastajanje daha, pozorišno delo koje će sigurno voleti svi oni koji očekuju od ovog zavodljivog naslova glamur i nežnost, radost i istinu.