PRAZNIK LJUBAVI (Balet) – Madlenianum

 

PRAZNIK LJUBAVI

Po romanu Capsella bursa pastoris Teodore Sujić

Premijera 27. septembar 2011.
Velika scena Madlenianuma

Režija, koreografija i scenografija Aleksandar Ilić
Kostimi  Ida Ignjatović
Asistent koreografa  Ivana Kozomara

Igraju: Milica Bezmarević, Olga Olćan, Ana Ivančević, Smiljana Stokić, Tijana Šebez, Nina Raca,
Miloš Marijan

Kompozitori:
Ivica Stjepanović, aranžman za jevrejsku tradicionalnu pesmu  Tumbalalajka, originalna muzika za zid po motivima Damn mad Pierre Bastiena uz asistenciju perkusionistkinje Maje Klisinski. Nevena Glušica za pesmu Jutros u zoru po tekstu Teodore Sujić i Maja Klisinski.

Pijanistkinja Emilija Tairova
Vokali za pesme Tumbalalajka Maja Klisinski i Marija Mijatović i Jutros u zoru Jelena Ilić, voklane improvizacije Aleksandra Radonjić, Violončelo za numeru Tumbalalajka Milica Mijatović.

Muzički saradnik: Ilija Milošević
Video produkcija: Ivana Todorović
Video montaža: Čedomir Radonjić


Balet PRAZNIK LJUBAVI  inspirisan je romanom Teodore Sujić CAPSELLA BURSA PASTORIS koji se, posle dugotrajnih koreografskih istraživanja nametnuo kao nezaobilazna i večita ljubavna poema. Proleće, ljubav, dvoje mladih, tema je beskonačnih mogućnosti.

Priroda svakog ljudskog bića je da voli, pati i traži svoj put. Kad se prošlost ne zaboravi, kada prošlost postane uspomena, sve što se zbilo dobija pravu vrednost. Ljutnja postaje praštanje, patnja tiha seta, zaljubljenost zahvalnost, a ljubav prijateljstvo.

Produkciju ovog baleta potpuno je finansirao grad Beograd i ovo je prvi put da se na sceni Madlenianuma izvodi produkcija grada Beograda.

Aleksandar Ilić, koreograf, debitovao je 1999. na Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu. Premijerno postavio balete Viva la vida u Narodnom pozorištu u Beogradu, Lisabonsku priču i specijalnu predstavu za kućne ljubimce Voljen. Autor je knjige Praznik srca.