BRILJANTIN – Pozorište na Terazijama

BRILJANTIN - Pozorište na Terazijama, Tiket Klub

BRILJANTIN – Pozorište na Terazijama

Mjuzikl u režiji Mihaila Vukobratovića

ULOGE:

Deni – Žarko Stepanov/ Marjan Apostolović
Sendi – Ivana Popović/ Teodora Živanović
Sani – Marko Janketić/ Marjan Apostolović
Rodžer – Milan Tubić
Dudi – Lazar Jovanov
Keniki – Milan Bosiljčić/ Nebojša Đorđević
Džen – Lemana Bećirović/ Nataša Bocij
Rico – Dušica Novaković/ Sonja Mladenov
Marti – .Jelena Gavrilović/ Nataša Bocij
Frenči – Teodora Živanović/ Tašana Đorđević
Peti – Andrijana Tasić / Sonja Mladenov
Eugen – Danijel Korša
Gospođa Linč – Valentina Pavličić
Vins Fontejn, Anđeo- Slobodan Stefanović
Ča-ča -Jelena Ćosić/ Barbara Milovanov

O „BRILJANTINU“

Ideja o “Briljantinu” javila se davne 1970. godine na jednoj zabavi na kojoj su autori Džim Džejkobs i Voren Kejsi, uz pivo, pričali o mogućnosti da napišu mjuzikl o životu tinejdžera poput onih iz njihove škole, inspirisani muzikom pedesetih godina koju su to veče puštali sa ploča. Dobivši otkaz na mestu menadžera u jednoj prodavnici, Voren usled slobodnog vremena kojeg je sada imao na pretek, seda za pisaću mašinu i tada nastaje tekst najduže izvođene predstave u istoriji Brodveja.

“Briljantin” je premijerno izveden 1971. godine na sceni Kingston Mines Theatre u Čikagu, hladnoj sali punoj vlage, sa 120 mesta, postavom od 18 glumaca amatera, i budžetom od 171 dolara. Bila su planirana samo četiri izvođenja ali je, zbog interesovanja publike, broj izvođenja rastao.

Godinu dana kasnije, “Briljantin” je premijerno izveden na Brodveju. Kritičari, pogotovu oni iz Njujork Tajmsa, osporavali su kvalitet predstave, no reakcija publike je bila drugačija. Priča o zlatnom dobu rokenrola s kraja pedesetih, o mladim ljudima različitog socijalnog statusa ali sa istim potrebama za prijateljstvom, priča o ljubavi, dopadanju, odrastanju i sazrevanju, snovima i nadama vezanim za budućnost i život koji ih čeka, večita je tema i razlog uspeha ove predstave i nakon više od 35 godina od premijere.

Planetarnoj slavi ove predstave u mnogome je doprineo i film iz 1978. godine u kojem su glavne uloge igrali tada mlad i uspešan glumac Džon Travolta i kantri pevačica australijskog porekla Olivija Njutn Džon. Film “Briljantin” spada u pet najpopularnijih ekranizovanih mjuzikala svih vremena, a muzika iz istog je prodavana u milionskim tiražima i bila nominovana za nagrade Oskar i Zlatni Globus.

BRILJANTIN - Pozorište na Terazijama, Tiket Klub

„BRILJANTIN“ I POZORIŠTE NA TERAZIJAMA

Premijerom mjuzikla „Briljantin“ Pozorište na Terazijama uspostavlja vezu sa svojom skorijom istorijom. Ponovnim izvođenjem ovog naslova na određeni način se naime, vrši provera dokle se u međuvremenu stiglo sa usavršavanjem svih ansambala kao i sa unapređenjem na polju produkcije mjuzikla.

Po svom sadržaju „Briljantin“ je priča o nepristajanju, o generacijskoj pobuni, o nekoj vrsti društvene diverzije čije je osnovno oružje ona šećerna vodica za peglanje kose. Rodno mesto ove priče i osnovna inspiracije nalazi se u iskustvu i tradiciji pedesetih, u vremenu velike nade i obnove Amerike i celog sveta i veri u bolji život koji, izgledalo je, uveliko počinje. Svoju priču o jednoj grupi nepomirljivih srednjoškolaca, različitog socijalnog porekla ali istog stremljenja, Džim Džejkobs i Voren Kejsi ispričali su ranih sedamdesetih godina ovog veka, takođe u vreme (nove) velike obnove sveta, u doba kada je taj isti svet (ponovo) izgledao kao dobro mesto za život. Amerika se vratila iz Vijetnama, sklopljena su neka primirja, planeta je odahnula.

Upravo je danas, (opet) u vreme svetske preraspodele bogatstva i prebacivanja kapitala sa jedne strane zemljine kugle na drugu, teatarski izazovno razmotriti kako se prema slobodi odnosi i kako se za nju bori današnja digitalna generacija, oni koji u školskom dvorištu umesto šala razmenjuju video klipove veoma čudnog sadržaja. Ovaj „Briljantin“ našeg vremena, svojevrsna je alternativa i odgovor na ta teška pitanja i neopterećen je bilo čim drugim sem mladošću.

Ono što je takođe važno u ovoj verziji „Briljantina“ jeste njegov muzički sadržaj koji je u međuvremenu postao klasična vrednost ne samo rokenrola. Takođe je zanimljivo da je u najnovijoj brodvejskog obnovi ovog mjuzikla, zvuk je postao čvršći a njegova boja jača.

I ono što je možda i najvažnije. Nakon što je u Pozorištu na Terazijama , svoje znanje i umeće dokazao veliki broj glumaca koji su u međuvremenu postali istinske zvezde, došlo je vreme da se otvore vrata novoj generaciji mladih ljudi željnih dokazivnja i uspeha. Bolji naslov za to od „Briljantina“ teško da postoji.

Reditelj: Mihailo Vukobratović
Koreograf: Igor Barberić
Dirigent, muzički aranžmani: Milan Nedeljković
Prevod: Jasna Stojković
Prepev songova: Slobodan Obradović
Kostimograf: Jasminka Ješić
Scenograf: Geroslav Zarić
Pomoćnik reditelja: Mina Lazarević
Asistent kostimografa: Snežana Šimić
Asistent scenografa: Tanja Žiropađa
Asistent koreografa: Mirela Škiljo
Korepetitor drame i solista: Boris Pop Trajković
Korepetitor baleta: Tatjana Radunović
Korepetitor hora: Tatjana Nikolić
Repetitor: Milan Gromilić

ANSAMBL: Tamara Martinović, Iva Petrović, Elena Vesković, Nina Krluč, Nebojša Gromilić, Nemanja Naumoski, Igor Naumoski, Uroš Petronijević, Ana Strugar, Milena Živadinović, Marko Bogdanić, Pavle Žarkov, Dušan Šida

Alternacije baleta: Milica Savić, Verica Stanojević, Lidija Novaković, Strahinja Lacković, Miloš Jadžić, Miloš Matić

HOR: Dušica Rajić, Jasminka Nikolić, Zorica Bošković, Jelena Mit , Marčela Lukić, Kristina Savić, Biljana Peković, Sandra Perović, Bojana Račić, Jovan Nikolić, Miroslav Marković, Bojan Gavrilović, Voja Orlić, Nenad Nenić, Aleksandar Novaković, Igor Arizanović

ORKESTAR: Vladimir Mandić, Zoran Kovačevski, Mladen Lukić, Mihajlo Bogosavljević, Luka Stanković, Maja Hajduković, Aleksandar Petković, Milivoje Ilić, Vlastimir Blagojević, Branko Trijić, Dejan Stojadinović, Uroš Ranković, Ivana Pavlović, Želimir Vasić, Nikola Đokić, Saška Veljković, Nenad Ninković, Ljubiša Paunić, Aleksandar Miletić, Predrag Stojković.

Producent: Branislav Cerović
Organizator: Aleksandra Delić
Inspicijent: Goran Mladenović
Sufler: Goran Tomić
Fotograf: Miloš Kodemo

Premijera: 18.04.2009.