Grk Zorba – Pozorište na Terazijama

Grk zorba, pozoriste na terazijama, tiket klub

Grk Zorba – Pozorište na Terazijama

Prema motivima romana Nikosa Kazancakisa
“Život i vremena Aleksisa Zorbasa”.

Muzička drama u režiji Mihaila Vukobratovića

ULOGE:

ALEKSIS ZORBA Desimir Stanojević
DŽEJSON Slobodan Stefanović
MADAM BEATRIS Ljiljana Stjepanović
MARIJA Jelena Jovičić
KIROS Vladan Savić
STAVROS Danijel Korša
ANGEL Milan Antonić
LOLA Vesna Paštrović
ELENA Marina Aleksić

VRLTOG ZVANI ZORBA

Dramatizacija romana Nikosa Kazancakisa čiji je naslov „Doživljaji Grka Zorbe“ koju je uradio Predrag Perišić, dovoljna je inspiracija i ubedljiv povod za scensku analizu ove priče. Ima, međutim, nečeg neobičnog u ličnosti tog junaka koji nije sitni preverant, igrač na malom prostoru ili neko ko vreba priliku da se okoristi. Zorba je junak širokog poteza, on u sebi miri neobuzdanu prirodu pustolova i nekoga ko može uploviti u mirnu luku, on je umetik života koji je u stanju da, kada ga ponese emocija, i sebe iznenadi. U našoj priči Zorba jeste neobičan junak ali je netipičan i zbog toga što pored njega i te kako ima mesta za ostale.

Zorbin saputnik Džejson (Jason), slično svom imenjaku iz davnih dana, ima tu sreću da mu u potrazi za zlatnim runom u tom nemogućem poduhvatu društvo pravi Zorba, baš kao što Beatris može računati na Zorbinu velikodušnost i umreti srećna.
Svi oni: i lepa udovica Marija, brižni Kiros i blagorodni Angel, ali i nesrećno zaljubljeni Stavros, ostrvljani i monasi, svi zajedno tvore jedan izolovani prostor u kome vladaju neobični zakoni i običaji koji su verovatano nastali mešanjem vrelog mediteranskog sunca, usamljenosti i želje za svetom koja se možda može ostvariti pesmom i igrom. Na pustoj plaži.

Grk Zorba - Pozorište na Terazijama, Tiket Klub

Pored zanimljivog zapleta, gde se sudaraju staro, patrijalhalno, i moderno, imamo neobične likove i popularnu grčku muziku.
Sam dramski zaplet podseća na antičke tragedije, gde likovi ispaštaju i bivaju kažnjeni voljom Bogova. Mladi Englez grčkog porekla Džejson, neostvareni pisac eseja, vraća se u Grčku da preuzme upravljanje starim rudnikom koji je njegovo porodično nasledstvo. Tokom putovanja on sreće neobičnu ličnost po imenu Aleksis Zorbas sa kojim uspostavlja prijateljstvo. Zorba se nudi da mu bude vodič i pomaže tokom boravka u Grčkoj.
Dva čoveka su potpuno različita. Džejson je klasično vaspitan u tradicionalnom engleskom konzervativnom duhu, svoj pogled na svet crpe iz literature i bez ikakvog je životnog iskustva. Zorba voli da pije, peva i igra, zavodi žene, ali na jedan iskren i šarmantan način. Iako se na prvi pogled čini da nema nikakvog obrazovanja, njegov način razmišljanja je pun životne mudrosti i ličnog iskustva. Oni postaju prijatelji i saradnici u želji da obnove stari rudnik koji je, međutim, sasvim urušen i neupotrebljiv. Ali upravo u porazima Zorba nalazi snagu za nove poduhvate. Predlaže konstrukciju velike uspinjače za transport stabala iz šume.
Prijateljstvo ova dva čoveka, jednog na početku i jednog na kraju životnog puta, njihovo zajedničko putovanje, zajednički porazi čine univerzalnu parabolu o prijateljstvu i nadi da iz svakog poraza čovek može da izadje jači ukoliko ima potporu dragih i odanih bića.

Premijera:
29. jul 2011. Sveti Stefan
06. oktobar 2011. Beograd

 Dramatizacija: PREDRAG PERIŠIĆ
Dramaturg: SLOBODAN OBRADOVIĆ
Adaptacija i režija: MIHAILO VUKOBRATOVIĆ
Aranžer i dirigent: VOJKAN BORISAVLJEVIĆ
Kostimograf: EMILIJA KOVAČEVIĆ
Koreograf: SNEŽANA ZABLAĆANSKI
Umetnički saradnik: ŽELJKO JOVANOVIĆ
Scenograf: MAGDALENA VLAJIĆ
Lektor: DR LJILJANA MRKIĆ POPOVIĆ
Asistent kostimografa: TANJA MACURA