JAVNA LIČNOST – Zvezdara teatar

JAVNA LIČNOST - Zvezdara teatar, tiket klub

JAVNA LIČNOST – Zvezdara teatar

“Neću reći ništa novo kada kažem da je medijski kosmos paralelna dimenzija stvarnosti koja nema nikakvu obavezu prema istini; štaviše, svet medija je bolesna mešavina naših čežnji i najdubljih strahova, pa konačno i sami mediji postaju sopstveni plen u stalnoj potrazi za novim, spektakularnim i šokantnim. Sva je prilika da izvan medija i nema života; mediji određuju budućnost i prošlost, kao i sudbinu svojih javnih ličnosti, koje neretko nadrastaju sopstveni značaj, pa često postaju i fanovi sebe samih, odnosno slike koju su mediji stvorili o njima. Junak ove komedije pokušava da se izvuče iz zagrljaja medija sa kojima je proplesao svoju karijeru i da uništi sliku o sebi koju je, uz pomoć medija gradio o sebi. Ali, za sliku koju o nama stvaraju mediji, mi zapravo, i nismo potrebni. Idealne medijske predstave o nama komuniciraju, svađaju se, plaču ili tuku, a mi o svemu tome ne moramo ni da znamo. Čini se da su mediji napokon ostvarili platonovski idealizam i da je naša suština više ne boravi u nama samima, već u prahaosu medijskog okeana. “

Glamur u medijima osvetljava tamu života… U društvu u kome živimo suočavamo se sa takozvanom selebreti kulturom, sa pornografijom smrti i nasilja na medijima… U svetu kompromisa, koji je postao moralna kategorija, “ Javna ličnost” je crna komedija koja govori o etabliranom književniku.

Književnik značajnog opusa, dospeva u orbitu interesovanja , javnog mnjenja. Zaokupljen svojim uspehom, ubeđen da je to nagrada za njegovo delo, ne primećuje da sa njim svi manipulišu. U vremenima kada se knjiga sve manje čita, njegova dela postoje samo kao atributi političkog establišmenta. Priznaja su tu da potvrde potrebe elite, a ne istinsku vrednost dela.

Što se svet bude više globalizovao, a mi to prihvatali, verovanje da možemo da “menjamo svet”, nestaće u moru uniformnosti i postati utopija.

Uloge:

Milan-Lane Gutović

Jelena Gavrilović

Bojan Krivokapić

Miloš Pjevač

Marko Janketić

Dejan Lutkić

Tekst: Nebojša Romčević
Režija: Darko Bajić