Stadion Crvena Zvezde – Marakana

 

Stadion Crvena Zvezde – Marakana

Stadion Crvena Zvezda je stadion istoimenog nogometnog kluba u Beogradu, poznat i pod neslužbenim nazivom Marakana.

27. prosinca 1959. godine FK Crvena zvezda je odigrala posljednju utakmicu na svom starom stadionu. Ekipa Novog Sada bila je rival na oproštaju od dotrajalog igrališta, sagrađenog još 1927. godine.

Stadion Crvena Zvezde - Marakana, Tiket Klub

Sa njim je otišao i dio nogometne povijesti. Na tom igralištu Moša Marjanović je dao gol Zamori, savladan je Planička, a poslije Drugog svjetskog rata odigrane su mnoge lijepe i uzbudljive utakmice.

Poslije oproštajne utakmice stadion je porušen i na njegovim temeljima počela je izgradnja novog, modernog športskog objekta. Prethodno, kako bi se došlo do površine novog terena, 12 metara nižeg od ranijeg, trebalo je izbaciti preko 350.000 kubika zemlje i 15.000 kubika kamena.

Stadion Crvena Zvezde - Marakana, Tiket Klub

Taj novi stadion svjetlost dana prvi je put ugledao tri godine kasnije. Svoje je prodavaonice karata otvorio 1. rujna 1963. godine na prvenstvenoj utakmici s Rijekom (2:1). Tada je na još uvijek nedovršenim tribinama, kroz petnaest osposobljenih ulaza širine pet metara, prošlo 55.000 gledatelja, da bi rekord te jeseni bio zabilježen u derbiju s Partizanom – 74.000 gledatelja. Sljedeće godine, nakon što je stadion potpuno završen, kapacitet je iznosio 110.000 gledatelja.

Prvi gol na zvezdinoj “Marakani” postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog susreta s Rijekom. Prvi poznati, prvoligaški pogodak, djelo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici.

Stadion Crvena Zvezde - Marakana, Tiket Klub

I još nešto o rekordima. Ako se gleda po broju prodanih ulaznica, rekord beogradske “Marakane” postavljen je 23. travnja 1975. godine na utakmici polufinala Kupa kupova s mađarskim Ferencvarošom (2:2). Sigurno je na tribinama s kupljenim kartama bilo 96.070 ljudi, ali se procjenjuje da je te travanjske noći zapravo bilo prisutno svih 110.000 gledatelja, koliki je tada bio kapacitet stadiona.

U međuvremenu, ta je brojka drastično smanjena. Prateći modernizaciju i istovremeno ispunjavajući zahtjeve Europske nogometne unije, u cilju povećanja komfora navijača i njihove sigurnosti, ukinuta su stajaća mjesta na stadionu. Postavljeni su stolci na sve četiri tribine, tako da danas kapacitet stadiona sigurno iznosi 55 000 sjedećih mjesta.

Stadion Crvena Zvezde - Marakana, Tiket Klub

Među rekordnim utakmicama na beogradskoj “Marakani” ubraja se i susret završnice Kupa prvaka između Ajaxa i Juventusa (1:0), odigran 30. travnja 1973. godine. Na tribinama je bilo 91.564 gledatelja s kupljenim ulaznicama, što je treća najposjećenija utakmica na listi.

Poznat je i prvi posjetitelj na beogradskoj “Marakani”. To je Laza Petrović, zemljoradnik iz okoline Loznice. Ovaj vatreni zvezdaš došao je na novi stadion još u 6 sati ujutro, zauzeo svoje mjesto na istočnoj tribini, izvadio sir i pogaču iz torbe, počeo doručkovati, te je strpljivo čekao početak glavne utakmice.

Stadion Crvena Zvezde - Marakana, Tiket Klub