NOĆ MUZEJA 2015

NOĆ MUZEJA 2015, Tiket Klub
NOĆ MUZEJA 2015, Tiket Klub
NOĆ MUZEJA 2015, Tiket Klub
NOĆ MUZEJA 2015, Tiket Klub

NOĆ MUZEJA 2015

 16. May 2015 u 17:00h

Cena: 400 din.

I ovog maja Beograd će bar na jedno veče ostati budan zbog dobre zabave – u muzejima! Dvanaesta Noć muzeja otvoriće brojne ustanove kulture 16. maja od 17 časova pa sve do jedan sat iza ponoći.

Već jedanaestu godinu zaredom proleće u Srbiji protiče u znaku muzeja koji otvaraju svoja vrata do kasno u noć i svoje kulturno blago prikazuju posetiocima u čak 47 mesta širom zemlje. Beograd će se ove majske večeri predstaviti na čak 72 lokacije,među kojima se nalaze i one tajne, koje će obići samo najveći fanovi manifestacije.

Zemlja partner beogradske Noći muzeja ove godine je Austrija, a kao deo njihovog predstavljanja u našu prestonicu stiže Eintagsmuseum – nesvakidašnji muzej na jedan dan u čijoj će „izgradnji“ učestvovati svi posetioci manifestacije. Austrijski umetnici odabrali su da ožive kultni beogradski klub Akadamiju, smešten u zgradi Fakulteta likovnih umetnosti, koji je obeležio odrastanje brojnih Beograđana i uvrstio našu prestonicu na mapu savremenih evropskih metropola.

Ove godine Noć muzeja otvara i manje poznate prostore koji kriju neverovatne priče, poput Doktorove kule, poznate kao prva psihijatrijska bolnica na Balkanu ili „Dom za s uma sišavše“ kako su je nazvali u 19. veku.

Ovogodišnja Noć muzeja imaće i posebnu mirisnu notu – manifestacija će prvi put imati posebno kreiran parfem za koji je zaslužna porodica Jovanov i kultna beogradska parfimerija „Sava“. Paviljon „Cvijeta Zuzorić“ tokom Noći muzeja biće pretvoren u jedinstveni Dečji paviljon. Ispred paviljona, ekskluzivno u Noći muzeja, upoznaćete se starim običajem i narodnim praznikom „Poklade“ koji je nekada služio za rasterivanje zlih sila iz seoskih torova i dvorišta.

Pijaca Zeleni venac biće pretvorena u veliki vremeplov sa kojim ćete moći da ceo vek unazad i otkrijete kako su nekada izgledale beogradske pijace. Noći muzeja ove godine prvi put se priključuju i brojne institucije koje otvaraju svoje kapije, spremne da vam otkriju brojne čarolije: Beogradska filharmonija, Zoološki vrt, Tanjug, Dom Vukove zadužbine, Muzej Fudbalskog kluba Partizan…

Jedna od najpopularnijih prošlogodišnjih lokacija, Novo groblje, oživeće i u ovogodišnjoj Noći muzeja osvetljavajući burnu i zanimljivu prošlost naših predaka. Ali osim Novog groblja ovog 16. maja posetioci će moći da krenu i u obilazak Jevrejsko-sefardskog groblja kroz prvi put organizovane vođene ture.

Posetioce manifestacije širom grada dočekaće i neobične i retke knjige, poput najmanje knjige na svetu, izložbe savremenih ali i značajnih srpskih umetnika iz prošlosti, putovanja železničkim i tramvajskim šinama u blisku i daleku prošlost, vodič kroz srpsku erotsku literaturu…

U cilju negovanja generacija koje će sa osmehom odrastati u muzejima, ove godine je pripremljena i Dečja tura, pažljivo osmišljena kako bi najmlađim posetiocima približila muzeje, galerije i ustanove kulture na što zanimljiviji način.

Napomena: Deca do 5 godina u pratnji roditelja ne plaćaju ulaznicu.

Sve informacije i rezervacije:
rezervacije@tiketklub.com
klubsu@yahoo.com
Kontakt tel: 065 610-43-12 i 065/366-5-222
Web page: www.tiketklub.com
Dostavljamo ulaznice kurirskom sluzbom na željenu adresu za jedan dan na celoj teritoriji Republike Srbije.

Ulaznice možete nabaviti preko Tiket Kluba!