YAMATO – ARENA

 

YAMATO
Utorak, 28. Februar, 2012. 20:00

Beogradska Arena

Najatraktivniji japanski perkusionisti, JAMATO bubnjari, prošle godine oduševili su publiku u Sava centru svojim neobičnim i duhovitim nastupom i zato zakazali još jedan nastup, 28. februara 2012. u Beogradskoj areni.

YAMATO trupa sledeće godine gostuje sa turnejom pod nazivom GAMUSHARA – „The Beat of Courage”.

Japanske Taiko bubnjare „Jamato“ osnovao je 1993. Masa Ogava u Jamato-no-kuni (zemlje Jamato), današnjoj provinciji Nara. Sedište im je u selu Asuka u Nari, poznatom po brojnim drevnim spomenicima, a nazvanom po rodnom mestu japanske kulture. U selu Asuka koje ima više od hiljadu godina staru tradiciju, Jamato traži nove načine izražavanju sa Vadaikom – japanskim bubnjevima, kao svojom okosnicom. Svoj dan počinju tako što trče 10km, zatim vežbaju u teretani. Sa bubnjevima vežbaju zajedno popodne, a pojedinačno nastavljaju do polaska na spavanje. Osim spavanja, jela i održavanja higijene, svo vreme je posvećeno vežbanju. Na stranim turnejama provedu od 6 do 10 meseci godišnje. Nemaju vremena za razgledanje gradova. Samo se pripremaju, nastupaju i pakuju ili putuju.

Centralna stvar kod Jamato produkcije su naravno Vadaiko bubnjevi. Radi se o bubnjevima od životinjske kože i drveta drevnih stabala, od kojih su neki preko 400 godina stari, koji su kao ritam srca, ili puls (Šin-on). Srž života i izvor snage, koja vam pulsira u telu. Kao snažan i siguran ritam srca u snažnom telu trkača. Jamato pokušava da stvori energiju života koja se prelije na publiku. A ono što osetite kad ste okruženi Vaidako zvukom, koji proizvode ta snažna tela, jeste ono što Japanci nazivaju „ Tamaši“, što se može prevesti kao duša, duh, psiha, a što je osnovni element života. To je nešto nevidljivo i neopipljvo, ali čije se postojanje svakako oseća. Puls, koji se prenosi iz drevnih dana, trebalo bi da odzvanja u svim telima ljudi koji se okupljaju u dvoranama širom sveta. Imaju scenski nastup koji slavi život.

Do sada su imali preko 300 nastupa u 45 zemalja. Godine 1994. u Kini su na četiri koncerta okupili 20.000 posetilaca. Nastupili su na Edinburškom festivalu, najvećem umetničkom događaju u svetu, kako bi proširili vidike i upoznali ljude. Prodali su 23 koncerta, dobili nagradu Spirit of the Fringe. U britanskim medijima nazvali su ih „muzikom tela”. Nakon takve odskočne daske počeli su svetske turneje, koje traju već 12 godina.

YAMATO - ARENA beograd, Tiket Klub

Ulaznice možete kupiti preko Tiket Kluba!