PLAY POPOVIĆ – Atelje 212

PLAY POPOVIĆ - Atelje 212, Tiket Klub

PLAY POPOVIĆ – Atelje 212

bela kafa beli slez carski rez tupo klanje mrsno ždranje

Po komadima Aleksandra Popovića

Atelje 212 i Kulturni centar Pančeva

Režija: IVANA VUJIĆ

Adaptacija teksta i dramaturg:  Slavenka Milovanović
Umtnički saradnik: Muharem Pervić
Scenograf: Mina Ilić
Kostimograf: Maja Mirković
Lektor: dr Ljiljana Mrkić Popović
Scenski pokret: Jelena Ćirica
Video: Svetlana Volić
Asistent kostimografa: Biljana Tegeltija Bojanić
Organizator: Miroslava Matijević
Asistenti režije: Isidora Goncić, Milenija Stamenković

IGRAJU:

Zora Šišarka: RUŽICA SOKIĆ
Momčilo Jabučilo: MIRKO BABIĆ
Majka Janja: DANICA RISTOVSKI
Deli Jova: IVAN TOMIĆ
Crkva Ružica: MAŠA DAKIĆ
Srđa Zlopogleđa: NIKOLA RAKOČEVIĆ
Plava vila koja čita bajke: EMICA DAČIĆ BRAUNOVIĆ
Aleksandar Popović (glas off): MIRKO BABIĆ
Inostrani posmatrač: KOSTA BUNUŠEVAC

Inspicijent: Goran Mladenović
Sufler: Anka Milić

PREMIJERA U BEOGRADU: 17. JANUAR 2012.
PREMIJERA U PANČEVU: 30. JANUAR 2012.

Jedinstven u našoj dramaturgiji, komad posvećen našem najboljem dramskom piscu, Aleksandru Popoviću, sa kojim je Pozorište Atelje 212, zajedno sa najslavnijom generacijom glumaca, stvorilo svoj poseban stil igre, svoj duh i započelo put otkrivanja, igranja i negovanja domaćih dramskih autora.
U monumentalnoj fresci istorijskog razvoja Srbije, kroz različite društveno-političke sisteme, Popović analizira ili vrši čas anatomije srpskog naroda. Pitamo se šta nam je činiti? Priklanjati se ličnoj karijeri i različitim partijama ili negovati narod koji neće nestati, već će ostati snažan, ne u Evropi, već u životu.

„Ukratko, kroz priču o jednoj porodici pratimo istoriju srpskog naroda i istoriju Beograda od bombardovanja 6. aprila ‘41. pa do danas. Članovi porodioce, svako na svoj način, prolaze kroz sve ideologije i istorijske vratolomije… Porodica je svojevrsna metafora Srbije a sve zajedno je – freska razvojnog puta utopije i ideologije. Dramaturg Slavenka Milovanović i stručni saradnik Muharem Pervić, koga nažalost nema više među nama i kome je ovo bio poslednji angažman, uradili su sjajan a vrlo težak posao. Naime, kičma predstave je Acin komad ‘Bela kafa’ što je nadograđeno kombinacijom njegovih ostalih komada. Vidite, vremena su manje-više uvek teška, ali ovo naše je možda ‘najteškije’ od svih, a ko će nam pomoći da se sa sobom suočimo, bez čega nema ni dalje ni napred, ako ne velikan kakav je Aca.“
Govoreći o žanru predstave „Play Popović” Ivana Vujić kaže: „Tragikomična farsa što potpuno priliči svakoj istoriji. A evo delića tajne, u našoj predstavi pojavljuje se Aca Popović koji se sreće sa svojim likovima! Pa, život se sastoji od mogućih nemogućih situacija. I šta čovek uopšte može, sem da sa sobom bude na ti bez obzira na ideologije.”