Sve o mojoj majci – BDP

Sve o mojoj majci - BDP, Tiket Klub

Sve o mojoj majci

Pisac – Pedro Almodovar / Semjuel Adamson

Režija – Đurđa Tešić

PREVOD – Ivana Đurić Painović

SCENOGRAF – Zorana Petrov

KOSTIMOGRAF – Jelisaveta Tatić Čuturilo

KOMPOZITOR – Alberto Iglesias

MUZIČKI SUPERVIZOR – Vladimir Pejković

SCENSKI GOVOR – Dr. Ljiljana Mrkić Popović

SCENSKI POKRET – Marija Milenković

VIDEO MATERIJAL – Nataša Pantić

ORGANIZATOR – Tamara Todorović

INSPICIJENT – Dejan Popović

SUFLER – Jelena Samardžić

LICA

Manuela – Paulina Manov

Esteban – Stojan Đorđević
Uma Roho – Ljubinka Klarić
Nina Kruz – Ivana Nikolić
Agrado – Daniel Sič
Sestra Rosa – Anja Alač
Majka – Vesna Čipčić
Mario Del Toro – Vladan Milić
Lola – Petar Benčina
Inspicijent, doktor u Tramvaju – Lako Nikolić
Alisija psiholog – Andrea Forca
Ginekolog – Dragiša Milojković
Doktor – Mateja Popović
Kurve -Jasna Jozić
Milena Martić
Dragana Ražnatović
Nenad Pavićević

O DELU

      SVE O MOJOJ MAJCI  predstavlja ozbiljan zaokret u Almodovarovoj karijeri. Scenario je razvijen iz kratke scene iz filma CVET MOJE TAJNE. To je zapravo priča o putu samopoznaje glavne junakinje: ona, u pokušaju da nađe oca svog nedavno preminulog sina, zapravo doživljava sučeljavanje sa gresima i promašajima sopstvene mladosti. Na tom putu susreće se sa nizom neobičnih, tipično almodovarovskih likova – prostitutkom-transvestitom, trudnom opaticom, glumicom-lezbijkom, koji joj pomažu da se izbori sa bolom zbog gubitka sina. Film je posvećen glumicama Bet Dejvis, Romi Šnajder, Đini Rolands, a poigrava se pozorišnom stilizacijom usko povezujući i preplićući životni zaplet „iza kulisa“ sa potresnim scenama teatarskih klasika (T. Vilijems, F.G. Lorka). Ovaj film dobio je više međunarodnih nagrada i priznanja od ijednog drugog, ikada snimljenog u španskoj kinematografiji.Scenska adaptacija scenarija, koju je napisao Samjuel Adamson, i koja je premijerno izvedena 2007. godine u londonskom Old Viku, u režji Toma Kernsa, prva je teatralizacija jednog Almodovarovog dela na engleskom jeziku. To je strasna himna snazi ženskog duha, kaleidoskopska drama o razotkrivanju majčinstva, ljubavi i želje, omaž velikim holivudskim filmovima. Predstava je dobila izuzetne kritike, od kojih mnoge ističu činjenicu da je Almodovarov scenario izuzetno unapređen scenskom adaptacijom.

O PISCU

      Pedro Almodovar Kabalero, reditelj, producent, scenarista,  rođen je 1949. godine u Španiji, u srcu La Manče, oblast Toledo. Kada je imao osam godina, njegova porodica seli se u oblast Ektramandura, gde je završio katoličku školu koju su vodili Salezijanci i Franjevci. Ovo iskustvo i loše obrazovanje koje je stekao, samo su doveli do toga da izgubi veru u Boga, i da postane, kako sam kaže, “zavisnik” od filma. Odlazi sam i bez novca, sa 16 godina, u Madrid – sa jednom jedinom idejom: da nauči da snima filmove. Na žalost, Frankov sistem je u to vreme ukinuo filmske škole, tako da se snalazio radeći različite poslove, ne bi li uštedeo za kameru – super osmicu. Uprkos diktaturi koja je gušila zemlju, za adolescenta iz provincije, Madrid je bio simbol kulture, nezavisnosti i slobode. Tokom 12 godina rada u nacionalnoj telefonskoj kompaniji – da bi preživeo, preko dana sticao je znanje o španskoj srednjoj klasi, njenim dramama i nesrećama – bio je to zlatni rudnik za budućeg pripovedača. Posle podne i uveče je pisao, radio u pozorištu sa grupom Los Golijardos, snimao filmove na super 8mm (njegova jedina škola filma). Sarađivao je sa raznim andergraund časopisima i pisao kratke priče. Bio je član pank-rok grupe ALMODOVAR I MEKNEMARA. Imao je sreće da se premijera njegovog prvog filma u komercijalnim bioskopima poklopila sa rođenjem španske demokratije. Nakon više od godinu dana teškog rada, 1980. godine izašao je film PEPI, LUCI, BOM  (snimljen na 16mm traci) – niskobudžetno ostvarenje koje je snimao sa ekipom u kojoj su svi bili početnici, osim glumice Karmen Maure. Godine 1986. sa bratom Augustinom, Pedro Almodovar osniva producentsku kompaniju “El Deseo S.A.”. Njihov prvi projekat bio je ZAKON ŽELJE. Od tada su producirali sledećih deset filmova koje je Pedro napisao i režirao, kao i još nekoliko filmova drugih, uglavnom mladih reditelja. Međunarodno priznanje stiglo je sa filmom ŽENE NA IVICI NERVNOG SLOMA 1988. godine. Od tada njegovi filmovi imaju vernu publiku širom sveta. Ređali su se uspesi:  VEŽI ME (1989), VISOKE POTPETICE (1991), KIKA (1993), CVET MOJE TAJNE (1995), ali je tek SVE O MOJOJ MAJCI označio konačni trijumf jedne karijere. Ovaj film doneo mu je prvog Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma, kao i niz drugih nagrada: Zlatni globus, Cezar, tri Evropske filmske nagrade, zatim nagradu “ Donatelov David ”, dve nagrade BAFTA, sedam Goja i još 45 različitih nagrada.
Almodovar je, neporecivo, najuspešniji i međunarodno najpriznatiji španski filmski stvaralac svoje generacije. Njegova ostvarenja odlikuju: kompleksna naracija, kombinovanje sredstava melodrame i pop kulture, popularna muzika, iščašen humor, upečatljivi likovi, LGBT teme. Želja, strast, porodica i potraga za identitetom u osnovi su svih njegovih priča. Njegovi filmovi priznati su u čitavom svetu i smatraju ga ključnom figurom savremene kinematografije. Dobitnik je najznačajnijih filmskih priznanja – od Oskara do Zlatne palme i Cezara. Postao je 2001. godine počasni član američke Akademije umetnosti i nauke.

    Samjuel Adamson, rođen 1969. godine, australijski je dramski pisac i scenarista, koji od 1991. godine živi i radi u Londonu. Njegov prvi komad  SVATOVI I ZVIŽDUCI izveden je 1996. u Teatru Buš u režiji Dominika Dromgula, koji naredne godine postavlja i Adamsonovu drugu dramu LJUBAZNO OBAVEŠTENJE u Old Vik-u. Saradnja sa Old Vikom, a kasnije i Kraljevskim nacionalnim teatrom (RNT) nastavlja se što izvođenjem njegovih originalnih, što adaptacijama dela autora poput Ibzena, Čehova, Šniclera, pa čak i DORUČKA KOD TIFANIJA Trumana Kapotija u režiji Šona Matijasa (2009. u Rojal Hajmarketu). Njegova scenska adaptacija filma SVE O MOJOJ MAJCI Pedra Almodovara izvedena je 2007. godine u Old Viku, a glavne uloge su igrali Lesli Menvil i Dajana Rig.

O REDITELJU

     Đurđa Tešić, diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri za Pozorišnu i radio režiju 2002. godine.
Tokom karijere režirala je predtave: CRTA, D. Vijuk ( Bitef teatar ), KAZANOVA, D. Greg ( Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu ), CRNO MLEKO, V. Sigarev (Narodno pozorište u Beogradu ), EVERYMAN / SVAKO,  G. Stefanovski ( Atelje 212 ), RAZNESENI, S. Kejn ( Beogradsko dramsko pozorište ),  MOMO. M. Ende ( Malo pozorište “ Duško Radović “ ), DOM BERNARDE ALBE, F. G. Lorka ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), ČEKAJUĆI GODOA, S. Beket ( Atelje 212 ), GOSPOĐICA JULIJA, A. Strindberg (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), TRI SESTRE, A. P. Čehov ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), MLEKO, V. Kacikonuris ( Beogradsko dramsko pozorište ), BAZEN BEZ VODE, M. Rejvenhil (Narodno pozorište u Beogradu ), GOSPODAR MUVA, V. Golding( Pozorište “ Boško Buha “ ), ŽENIDBA I UDADBA, J. S. Popović ( Narodno pozorište Republike Srpske ), NOVECENTO- BOKA HOTEL, S. Koprivica ( Centar za kulturu Tivat ), DRŽAVNI SLUŽBENICI, R. Harvud ( Narodno pozorište u Beogradu ).

 REČ REDITELJA

      Predstava SVE O MOJOJ MAJCI nije rimejk istoimenog filma. Nemoguće je napraviti novog Almodovara, ali nije nemoguće biti iznova dirnut esencijom životne strasti, lepote prijateljstva i ljubavi. Upravo, sve to se probudi u nama kada upoznamo i oživimo likove iz Almodovarovog filma. Naša predstava nastala je iz želje da prerastemo sopstvene gubitke, nezrelosti i predrasude i da se podsetimo one najdublje i najsnažnije lepote – lepote ljudskosti.

 Vreme trajanja: 1h 45min

Sve o mojoj majci - BDP, Tiket Klub