Buđenje proleća – BDP

Buđenje proleća - BDP, Tiket Klub

Buđenje proleća

Pisac – Stiven Sater

Režija – Nebojša Bradić

PREVOD – Ivana Dimić

DIZAJN SCENE – Nebojša Bradić

KOSTIMOGRAF – Angelina Atlagić

KOMPOZITOR – Dankan Šejk

MUZIČKI DIREKTOR – Vladimir Pejković

SCENSKI POKRET – Marija Milenković

VOKALNA TEHNIKA – Milena Moravčević

PREPEV SONGOVA -Ivana Dimić, Vladimir Pejković

VIDEO MATERIJAL – Svetlana Volić

ASISTENT KOSTIMOGRAFA – Snežana Pešić Rajić

ORGANIZATOR – Tamara Todorović

INSPICIJENT I SUFLER – Dragana Anđelković

LICA

Gdja Bergman, Gdja Saraga, Gdjica Sisićka,Gdja Gabor, Gdja BeselĐurđija Cvetić

Vendla – Paulina Manov
Marta – Nataša Marković
llze – Ivana Nikolić
Tea – Milica Zarić
Ana – Ljubinka Klarić
Klara – Milena Moravčević
Prof. Majmunović Kostolom, Gdin Rilov, Gdin Nojman,
Gdin Štifel, Doktor
– Dragan Petrović Pele
Melhior – Ivan Tomić
Moric – Daniel Sič
Hans – Vladan Milić
Ernst – Miki Damjanović
Georg – Žarko Stepanov
Oto – Nebojša Đorđević
Robert – Andrija Kuzmanović
Popravni dom – Vladan Milić
Miki Damjanović
Žarko Stepanov
Nebojša Đorđević
Andrija Kuzmanović

BEND

Bas gitaraVladimir Pejković

Gitara – Predrag Manov
Gitara – Damjan Babić
Klavir – Božidar Obradinović
Bubanj – Nemanja Aćimović
Violina – Nikola Dragović / Miljana Popović
Viola – Milica Mihailović / Vladimir Perčević
Violončelo – Željko Ivović / Nemanja Marković

O DELU

     BUĐENJE PROLEĆA, višestruko nagrađivan rok mjuzikl Stivena Satera i Dankana Šejka, lociran u Nemačkoj krajem XIX veka, bavi se tinejdžerima koji otkrivaju probleme, zablude i čari seksualnosti. Zasnovan na istoimenoj drami Franka Vedekinda ( 1891 ), on hrabro manevriše kroz ovo uzbudljivo i zbunjujuće doba seksualnog buđenja. Songovi Dankana Šejka i Stivena Satera osvetljavaju samospoznaju adolescenata, intenzitet ranog prijateljstva i ljubavi, te burna razmimoilaženja sa svetom odraslih, čime se donekle ublažavaju kontroverze i surova zbilja u originalu. Sam mjuzikl u kompozicionom pogledu kombinuje alternativni rok sa elementima folk muzike, a likovima songovi dopuštaju da razbiju četvrti zid, ne bi li upečatljivije izrazili svoje motive i želje, obraćajući se direktno publici.
Nakon sedmogodišnjeg rada, niza radionica, koncerata i prerada, mjuzikl BUĐENJE PROLEĆA premijerno je izveden na Of-Brodveju u Atlantik Teatru 2006. da bi u decembru iste godine bio preseljen na Brodvej, u Teatar “ Judžin O’Nil “ – režiju potpisuje Majkl Mejer, a koreografiju Bil T. Džons. Predstava je dobila, bez izuzetaka – povoljne kritike, te jedanaest nominacija i 8 Toni nagrada (2007.), uključujući one za najbolji mjuzikl, režiju, libreto… Muzička izdavačka kuća “ Deka Brodvej “ objavila je muziku iz predstave i album je 2008. godine nagrađen Gremijem. Zanimljivo je da je gitara kojom se služio Šejk dok je komponovao songove izložena u Biblioteci Njujorka u Odeljenju za izvođačke umetnosti.  BUĐENJE PROLEĆA izvedeno je 888 puta što na Brodveju, što na turnejama, a produkcija je imala svoju premijeru na Vest Endu u Londonu – 2009. godine i osvojila je četiri Olivje nagrade.
(…)
“ To je mjuzikl dvostruke vizure, ili tačnije rečeno, u kome su songovi smešteni u drugačiju stvarnost od radnje libreta. “ ( Rob Kent, Brodvej.kom )
(…)
“ Drama Franka Vedekinda o mladalačkoj spoznaji putenosti dugo je smatrana brutalno šokantanom: i to toliko da je morala da čeka 15 godina do svoje nemačke premijere i 74 godine za britansku profesionalnu produkciju. Sada nam dolazi u obliku višestruko nagrađivanog njujorškog mjuzikla Stivena Satera i Dankana Šejka, koji šarmira i zabavlja,  ali tako i zaglađuje ubojite i grube oštrice Vedekindovog abrazivnog, ekspresionističkog remek-dela. Saterov komad razumno se drži tema originala, slikajući društvo s kraja 19. veka u kome se suprotstavljaju problemi puberteta sa strogim građanskim moralom, te BUĐENJE PROLEĆA ipak ostaje napad na represivnu, puritansku kulturu. “ ( Majkl Bilington, Gardijan )

 O PISCU

     Stiven Sater, američki pesnik, dramski pisac, muzičar, scenarista… rodio se u Evansvilu u Indijani, studirao je Englesku književnost na Prinstonu, potom se seli u Njujork, gde počinje da piše za pozorište. Tako se upoznaje sa svojim umetničkim saradnikom – Dankanom Šejkom. Njihov prvi zajednički projekat bio je mjuzikl UVREDA izveden na sceni “ Ovde Art Centra “ na Of Brodveju, za koji je dobio “ Stepenvolf “ nagradu za novu dramu. Zajedno su uradili više mjuzikala, koji su postigli međunarodne uspehe, uključujući NERONA kao i SLAVUJA, muzičku adaptaciju bajke Hansa Kristijana Andersena. Poznat po veštom i kreativnom reinterpretiranju i adaptacijama klasičnih priča, Sater dobija brojna međunarodna priznanja zahvaljujući brodvejskom hitu BUĐENJE PROLEĆA, rok mjuziklu baziranom na istoimenoj drami Franka Vedekinda. Trenutno,  priprema savremenu rekonstrukciju još jedne klasične priče – grčku tragediju OKOVANI PROMETEJ uobličava za hard rok mjuzikl,a angažovan je i za pisanje novog mjuzikla, kao i scenarija za film po hitu ČITI, ČITI, BENG, BENG  za Soni Pikčers.

O REDITELJU

      Nebojša Bradić, diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za Pozorišnu režiju u klasi profesora Borjane Prodanović 1980. godine. Od 1981. do 1996. radio je kao reditelj, umetnički direktor i upravnik Kruševačkog pozorišta.1996. je preuzeo vođenje Ateljea 212. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu od 1997. do 1999. godine. Od 2000. do 2008. je upravnik i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta. Od jula 2008. do 2010. godine bio je Ministar kulture Republike Srbije.
Režirao je više od 70 predstava u mnogim srpskim, ali, takođe, i u bosanskim i grčkim teatrima, sa posebnim afinitetom za savremenu domaću literaturu i dramatizaciju ( PROKLETA AVLIJA, DERVIŠ I SMRT, ZLATNO RUNO, KORENI, TVRĐAVA ), kao i za pozorište na otvorenim prostorima. Režirao je opere i mjuzikle, od kojih je LES MISERABLES, u Madlenianumu, ostvario veliki uspeh na Festivalima BEMUS i NOMUS. Osnivač je Beogradskog festivala igre. Profesor je glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Predstave Nebojše Bradića igrane su u pozorištima bivših jugoslovenskih republika, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Češkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Rusiji, Grčkoj, Albaniji, Turskoj itd.
Dobitnik je više najznačajnijih domaćih pozorišnih nagrada: devet nagrada za najbolju režiju na Pozorišnim susretima “ Joakim Vujić “; prvi je dobitnik nagrade “ Nikola Peca Petrović “, za najboljeg pozorišnog menadžera. Takođe je nagrađen Sterijinim nagradama za najbolju savremenu scensku adaptaciju, dramatizaciju i režiju. Dobitnik je Nagrade “ Zlatni vitez ”, za režiju na istoimenom festivalu u Moskvi.

O KOMPOZITORU

     Dankan Skot Šejk, rođen 1969. godine američki je kantautor i kompozitor. Postao je poznat kao pevač singlom GOTOVO BEZ DAHA, da bi do sada objavio 8 solo albuma, nekoliko kompilacija. Kao kompozitor, pisao je muziku za više igranih filmova, pet mjuzikala, jedan dramski projekat, mada je najuspešnija do sad bila njegova saradnja sa Stivenom Saterom. Radeći zajedno neprekidno 8 godina na mjuziklu BUĐENJE PROLEĆA ostvarili su međunarodno priznanje, a sam Šejk je nagrađen sa čak dve Toni nagrade – za najboljeg kompozitora i za najbolju orkestraciju. Prošle godine objavio je studijski solo album KUĆA ŠAPATA ( priprema se i verzija za Brodvej ), a završio je komponovanje muzike za mjuzikl adaptaciju AMERIČKI PSIHO, Breta Istona Elisa.

 REČ REDITELJA

     “ Postoji jedna stvar koju samo dete zna: da detinjstvo ne postoji. ” ( Žan Bodrijar )
Mnogi adolescenti su naučeni lažima – njima je rečeno da život ima značenje, cilj, da se njihova dela računaju, da zbog toga oni moraju da paze šta rade… Ali, deca koja danas idu u škole znaju da će provoditi glupe živote u sivim i ružnim gradovima i da neće imati nikakvu odgovornost za budućnost čak ni svojih porodica. A obrazovni sistem im nudi priče iz starog Rima!  Na taj način, mi učimo mlade mrtvoj kulturi, mrtvoj religiji i mrtvim društvenim mitovima,  uspavljujemo ih u fantazijama izmišljene realnosti, umrtvljujemo zdrav razum i slobodno mišljenje.
“ Bundžija sam, u svakom zakonu smeran!
I šta bih još? Pesmom nagradu odneti,
Od svakog lepo dočekan i odurno oteran. “ ( Fransoa Vijon )

REČ MUZIČKOG DIREKTORA

     Sigurno je da pretvaranje BUĐENJA PROLEĆA u mjuzikl implicira distanciranje od tragičnosti originalnog komada, a i vreme u kome nastaje, logično, daje potpuno novi pogled na tabuizirane teme kraja XIX veka kao što su sex, začeće, masturbacija, zlostavljanje u porodici, homoseksualnost, ateizam…sa druge strane, u mnogim konzervativnim sredinama i dan danas se na neke od njih gleda sa podozrenjem, a neretko i sa mržnjom! Aktuelnost komada time opstaje, iako prezentovana kroz, u muzičkom smislu, pop formu. Ta žanrovska pitkost, ne umanjuje zahteve stavljene pred, pre svega, glumački / pevački ansambl, a zatim muzičare i tehničku podršku. Štaviše, veeooma obavezuje, ali i pruža neizmerno zadovoljstvo tokom prelaženja puta od mrtvih nota na papiru poslatih sa Brodveja do muzičko-scenske akcije / atrakcije realizovane ovde na “ Krstu “. I još, na kraju, dirigovanje svega toga i sviranje u bendu – je fenomenalno! Hvala.

     Vreme trajanja: 2h 20min

Buđenje proleća - BDP, Tiket Klub