Plavi anđeo – MADLENIANUM

Plavi anđeo – MADLENIANUM, Tiket Klub
Plavi anđeo – MADLENIANUM, Tiket Klub

Plavi anđeo

MADLENIANUM

Branislav Pipović

Po motivima romana “Profesor Unrat” Hajnriha Mana

 

Režija i adaptacija: Erol Kadić
Muzika i stihovi: Branislav Pipović
Scenograf: Zorana Petrov
Kostimograf: Ivanka Krstović
Koreografija: Milica Cerović
Dizajner svetla: Miloš Nešić
Lektor: Ljiljana Mrkić Popović

LICA:
Lola…………………………………………………Sloboda Mićalović
…………………………………………………Lucija Šerbedžija
Imanuel Rat………………………………………Feđa Stojanović
Feliks ………………………………………………Vlastimir Stoiljković
Markus…………………………………………….Ivan Jevtović
Kipert………………………………………………Miodrag Krstović
Bela………………………………………………..Zinaida Dedakin
Direktor gimnazije………………………………Branislav Zeremski
Loman…………………………………………….Ivan Zablaćanski
Kizelak……………………………………………Stevan Piale
Ercum……………………………………………..Andrej Pipović
Orkestar………………………………………….Aleksandar Stanković
Bojana Dadić
Vladimir Gagić
Dušan Stojanović

Specijalni saradnik za mađioničarske trikove:Igor Trifunov

Opera i teatar „Madlenianum“ na liniji svojih melodramskih naslova, koji su inspirisani interesantnim ličnostima iz prošlosti i vrhunskim književnim delima, priprema svojoj vernoj publici na Velikoj sceni  još jednu čuvenu ljubavnu priču. To je priča koja se krije iza naslova „Plavi andjeo“, priča o ljubavi izmedju gimnazijskog profesova Imanuela Rata i varietetske pevačice Lole. Zvezda jevtinog programa lokala „Plavi andjeo“, Lola, biva prva koja u profesoru Ratu prepozna pesničku dušu, a profesor Rat prvi čovek koji u pevačici, koja prvenstveno prodaje gostima lokala svoje telo, vidi pravu umetnicu. Te dve umetničke duše se spajaju uz sva neodobravanja njihove okoline, ali ljubav koju dožive daje smisao njihovom postojanju, njihove dve usamljene duše nalaze svoje utočište i svoju sreću jedna u drugoj.

„Plavi andjeo“ je dramski tekst Branislava Pipovića, nastao prema motivima romana „Profesor Unrat“ Hajnriha Mana. Ovaj roman iz 1905. godine bio je i inspiracija za film „Plavi anđeo“, prvi nemački zvučni film, kojim je u filmsku istoriju ušla tada nova zvezda, čuvena Marlen Ditrih. Ono što je kuriozitet projekta jesvakako podatak da je pisac drame, ne samo pisac stihova za veliki broj songova koji će biti zastupljeni  u predstavi, već i autor muzike za predstavu (kao umetnik dvostrukog akademskog obrazovanja, i u oblasti dramaturgije i u oblasti muzike). Predstavu će režirati Erol Kadić, scenograf je Zorana Petrov, kostimograf Ivanka Krstović, a koreograf Milica Cerović.

Publika će u „Plavom anđelu“ kao Lolu moći da gleda dve izuzetne glumice koje plene i svojim pevačkim darom , jednu zvezdu srpske scene i ekrana i jednu zvezdu hrvatskog glumišta. U pitanju su dve izuzetne dame: Sloboda Mićalović (posle uloge Blanki u „Mirisu kiše na Balkanu“ ponovo u „Madlenianumu“) i prvi put na daskama jednog beogradskog pozorišta Lucija Šerbedžija. Slobodin i Lucijin partner, profesor Rat, biće doajen beogradske pozorisne scene Feđa Stojanović. „Madlenianum“ ima posebno zadovoljstvo što će u predstavi igrati (i pevati) Vlastimir Đuza Stoiljković. U izvrsno napisanim ulogama ljudi iz okruženja profesora i pevačice nastupiće i Ivan Jevtović, Miodrag Krstović, Zinaida Dedakin i Branisalv Zeremski. „Madlenianum“ u ovom projektu otvara vrata i trojici sasvim mladih glumaca, još uvek studentima, Stevanu Pialu, Ivanu Zablaćanskom i Andreju Pipoviću. Ono što će svakako doprineti posebnosti i kvalitetu predstave je činjenica da će se sva muzika izvoditi uživo od strane orkestra.

„Doručak kod Tifanija“ (premijera mart 2011.) kao omaž Odri Hepbern, „Tajna Grete Garbo“ (premijera februar 2012.) kao omaž Božanstvenoj Greti i sada „Plavi anđeo“ kao omaž fantastičnoj glumici i ličnosti Marlen Ditrih, predstave su koje imaju nameru da govore o temama koje su jednako bliske malima i velikima, o temama ljubavnim i večnim. Jer, „samo dela ljubavi ostaju“…

U samoj drami, „Plavi anđeo“ je mesto koje magnetnom privlačnošću  Lole okuplja ceo grad, a ovog proleća „Plavi anđeo“ sa dve fantastične Lole stiže u „Madlenianum“. Nabavite svoje karte na vreme…