VIKTOR VIKTORIJA – Pozorište na Terazijama

POZORIŠTE NA TERAZIJAMA - REPERTOAR ZA NOVEMBAR 2014, Tiket Klub
POZORIŠTE NA TERAZIJAMA - REPERTOAR ZA NOVEMBAR 2014, Tiket Klub
VIKTOR VIKTORIJA - Pozorište na Terazijama, Tiket Klub
VIKTOR VIKTORIJA – Pozorište na Terazijama

VIKTOR VIKTORIJA

Pozorište na Terazijama

Reditelj:
Mihailo Vukobratović

ULOGE:
Viktor/Viktorija Grant, pevačica iz Engleske
Mina Lazarević
Todi (Kerol Tod), pevač u klubu „Kod Luja“
Dragan Vujić Vujke
King Maršan, vlasnik noćnog kluba/gangster iz Čikaga
Aleksandar Srećković Kubura
Norma Kesidi, njegova devojka
Jelena Jovičić
Skvoš Bernstin, Kingov telohranitelj
Vladan Savić
Henri Labis, vlasnik lokala „Kod Luja“
Milan Tubić
Andre Kasel, agent/producent, vlasnik noćnog kluba
Rade Marjanović
Sal Andreti, Kingov partner u lokalu, džez pevač
u Kaselovom noćnom klubu
Žarko Stepanov
Ričard Di Nardo, Todijev bivši cimer
Aleksandar Dunić
Gđica Selmer, Kaselov zmaj od sekretarice
Marija Jovanović
Simon Kalisto, glumica srednjih godina, novinar, sobarica
Marija Vidaković
Prodavačica cveća, novinar
Kristina Savić/Biljana Peković
Scenski radnik kod Kasela, kelner Gregor, gost,
novinar, Džuk
Dušan Kaličanin
Madam Rože u lokalu „Kod Luja“
Bojana Račić
Predsednica kozmetičkog lanca, gošća
Irena Šarović
Izveštačeni suprug predsednice, Klem, novinar,gost
Jovan Nikolić
Gošća u restoranu „Kod Luja“
Jelena Mit
Policajac
Igor Naumoski

Najčešća asocijacija u vezi sa mjuziklom „Viktor Viktorija“ jeste TV film Blejka Edvardsa (Blake Edwards) iz 1982. godine. Edvards je i autor scenarija za ovaj poznati fim u kome su glavne uloge tumačili Džuli Endrjus (Julie Anrews) i Džejms Garner (James Garner). S obzirom na to da je kompozitor Henri Mansini (Henry Mancini) umro pre nego što je predstava bila gotova, muziku je dovršio Frenk Vajldhorn (Frank Wildhorn). Film je nagrađen nagradama Zlatni globus, Oskar, Cezar i postigao je planetarni uspeh.

Međutim, ova neobična priča o ženskom sopranu koji pronalazi posao imitirajući muškarca, što joj potom komplikuje život, prvi put se pojavila u nemačkoj filmskoj komediji iz 1933. godine pod imenom „Viktor und Viktoria“ sa Renatom Miler (Renate Muller), Hermanom Timigom (Hermann Thimig) i Fridelom Pisetom (Friedel Pisseta) u glavnim ulogama. Zanimljivo je da je ideja za ovu priču potekla od Rejnholda Šuncela (Reinhold Schünzel), američkog glumca i reditelja rođenog u Nemačkoj, koji je tokom tridesetih godina radio u Berlinu, bez obzira na svoje jevrejsko poreklo.

Brodvejska premijera mjuzikla „Viktor Viktorija“ održana je 25. oktobra 1995. godine u Markus teatru, u režiji Blejka Edvardsa, i koreografiji Roba Maršala (Rob Marshall). U originalnoj podeli pored Džuli Endrjus i Tonija Robertsa (Tony Roberts) bili su i Majkl Nuri (Michael Nouri), Rejčel Jork (Rachel York,), Ričard B. Šul (Richard B. Shull), Rob Ašford (Rob Ashford) i Majkl Krajp (Michael Cripe). Do 1997. godine, mjuzikl je imao 734 izvođenja i 25 takozvanih privjua, pretpremijernih igranja koja Brodvej praktikuje pre svake premijere. Tokom četvoronedeljnog odmora Džuli Endrjus 1997. godine, njenu ulogu je tumačila Lajza Mineli (Liza Minnelli).

Odbijanje Džuli Endrjus da primi nagradu Toni, u znak protesta zato što je od svih autora i učesnika jedino ona bila nominovana za ovu prestižnu nagradu, značajano uvećalo prodaju karata i popularnost ovog mjuzikla na Brodveju.
Mjuzikl “Viktor Viktorija” je od 2012. godine ponovo na londonskoj sceni u Southwark Playhouse teatru.

VIKTOR VIKTORIJA - Pozorište na Terazijama, Tiket Klub, Tiket Klub
VIKTOR VIKTORIJA – Pozorište na Terazijama

„VIKTOR VIKTORIJA“ NA TERAZIJAMA

Razlozi zbog kojih se danas i ovde izvodi mjuzikl „Viktor Viktorija“ su brojni. Najpre, reč je o jednom od najpoznatijih brodvejskih naslova i Pozorište na Terazijama ovim repertoarskim potezom potvrđuje da su svi njegovi ansambli, sa posebnima akcentom na glumački, sposobni da izađu na kraj sa najzahtevnijim zadacima koje mjuzikl nameće.

Ono na čemu se bazira ova naša, prva postavka „Viktor Viktorije“ u domaćem pozorištu jeste blago pomeranje u vremenu. Najpre, savremena interpretacija ove priče o pevačici koja postiže uspeh u svom poslu pretvarajući se da je muškarac, polazi od  toga da ne postoji ništa neobično u nekoj vrsti prerušavanja, zamene polova  i slično, što je možda bilo u vreme kada se ovaj mjuzikl pojavio. Šta više, danas bi to bila  površna interpretacija jedne mnogo  sadržajnije priče o ljubavi koja svoje korene ima u istoriji pozorišta i to na najvišem nivou. Dramski predložak mjuzikla „Viktor Viktorija“ najsličniji je Šekspirovom „Mletačkom trgovcu“. Kao što je u ovoj komediji lik Porcije muškarac koji se prerušava u ženu,  koja se prerušava u muškarca, tako je uloga Viktorije ispisivanje istog kruga u drugom smeru – Viktorija  je žena koja se pretvara da je muškarac koji se pretvara da je žena.

Premijera predstave „Viktor Viktorija“ istovremeno je još jedna korak ka učvršćivanju trajne repertoarske politike Pozorišta na Terazijama,  kao kuće koja pored negovanja domaćeg mjuzikla, istrajava na takozvanom gvozdenom brodvejskom repertoaru kome „Viktor Viktorija“  nesumnjivo pripada.